Familia lui Navalnîi nu găsește spațiu pentru funeralii: „Agențiilor de pompe funebre li s-a interzis să lucreze cu noi”
Full Article 3 minutes read

Familia lui Navalnîi nu găsește spațiu pentru funeralii: „Agențiilor de pompe funebre li s-a interzis să lucreze cu noi”

Agențiile de pompe funebre din Moscova refuză să ofere spații pentru înmormântarea opozantului rus, Alexei Navalnîi, găsit mort într-o închisoare din Siberia în care își ispășea pedeapsa, pe 16 februarie. Declarația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a politicianului, Kira Iarmîsh. Potrivit ei, unele agenții refuză atunci când aud numele lui Navalnîi, în timp ce altele chiar ar fi recunoscut că le-a fost interzis să fie angajate de familia opozantului.  

„Căutăm de ieri (nr. red: luni, 26 februarie) un spațiu pentru a organiza ceremonia de rămas-bun de la Alexei”, a scris purtătoarea de cuvânt al lui Navalnîi pe platforma „X” (fosta Twitter), potrivit The Moscow Times.

Kira Iarmîsh a adăugat că aliații opozantului au sunat la „majoritatea firmelor de pompe funebre”, atât publice, cât şi private din Moscova, dar niciuna nu a acceptat să le acorde un spațiu pentru depunerea sicriului lui Navalnîi.

„Unele spun că au toate spațiile ocupate, iar altele refuză de îndată ce aud de numele lui Navalnîi”, a spus Kira Iarmîş. Potrivit ei, la una dintre firmele de servicii funerare la care aliații lui Navalnîi au sunat li s-a spus că „antreprenorilor de pompe funebre le-a fost interzis să lucreze” cu echipa opozantului rus.

Cu o zi înainte, Kira Iarmîş a anunțat că înmormântarea lui Navalnîi este planificat să aibă loc la Moscova „la sfârșitul acestei săptămâni de lucru”. Ea i-a chemat pe cei care au spații potrivite să contacteze aliații politicianului.

Între timp, surse apropiate Kremlinului au declarat pentru Vestka că autoritățile nu doresc ca înmormântarea lui Navalnîi să aibă loc în aceeași zi cu mesajul președintelui rus Vladimir Putin către Adunarea Federală, care este programat pentru 29 februarie. Potrivit acestora, ceremonia de înmormântare se poate transforma într-un miting sau proteste, iar înainte de mesaj situația ar trebui să fie „cât mai calmă posibil”. Prin urmare, „data ideală”, potrivit acestora, ar putea fi 1 martie.

Amintim că Alexei Navalnîi, principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie. Acesta s-a stins din viață în închisoarea IK-3 din Siberia, unde era deținut din motive politice. Potrivit versiunii preliminare invocată de autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară.

Timp de nouă zile, autoritățile ruse au refuzat să predea corpul neînsuflețit mamei opozantului. Pe 24 februarie, Ludmila Navalnaia a anunțat că a primit trupul neînsuflețit al fiului ei, iar echipa lui Navalnîi a anunțat o recompensă de 100 de mii de euro, pentru oricine care va oferi informații despre moarte opozantului, despre care Occidentul și familia sa cred că a fost omorât la ordinul lui Putin. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: