Corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat mamei sale
Full Article 3 minutes read

Corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat mamei sale

Corpul neînsuflețit al opozantului rus Alexei Navalnîi, găsit mort într-o închisoare din Siberia în care își ispășea pedeapsa, a fost predat mamei sale, Ludmila Navalnaia. Anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a politicianului, Kira Iarmîsh, scrie The Moscow Times.

Camarazii lui Navalnîi spun că, deocamdată, nu știu dacă autoritățile Federației Ruse îi vor permite familiei lui Navalnîi să îl înmormânteze public sau dacă vor cere, în continuare, ca funeraliile să aibă loc în secret.

„Mulțumim foarte mult tuturor celor care n au cerut acest lucru împreună cu noi. Deocamdată, Ludmila Navalnaia se află în Salehard. Înmormântarea încă urmează. Nu știm dacă autoritățile vor încerca să intervină, pentru a nu o organiza așa cum își dorește familia și așa cum merită Alexei. Vă vom informa atunci când vom cunoaște”, a scris Kira Iarmîsh.

Decesul liderului opoziției ruse

Precizăm că Alexei Navalnîi, principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie. Acesta s-a stins din viață în închisoarea IK-3 din Siberia, unde era deținut din motive politice. Potrivit versiunii preliminare invocată de autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară.

Ludmila Navalnaia a văzut trupul neînsuflețit al fiului său pentru prima dată pe 22 februarie, la o săptămână după decesul acestuia, timp în care s-ar fi efectuat autopsia. Într-un mesaj video publicat în aceiași zi, mama regretatului opozant a declarat că anchetatorii îi cer să-și dea acordul pentru o înmormântare în taină or, în caz contrar, amenință să facă ceva cu trupul neînsuflețit.

Pe 23 februarie, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîsh, a anunțat pe rețelele de socializare că mamei politicianului i s-a pus ultimatum – fie își dă acordul pentru o ceremonie funerară secretă, fie trupul neînsuflețit va fi înmormântat pe teritoriul coloniei IK-3, unde Navalnîi a murit. Detalii – AICI.

Într-o adresare publicată pe 24 februarie, la 9 zile de la decesul lui Alexei Navalnîi, soția acestuia, Iulia Navalnaia, i-a cerut, din nou, liderului rus Vladimir Putin să elibereze trupul neînsuflețit al politicianului familiei. Ea susținea că cadavrul opozantului a fost luat ostatic la ordinul președintelui rus pentru a o forța pe mama lui Navalnîi să accepte o înmormântare în secret. Între timp, echipa politicianului a anunțat că este gata să ofere o recompensă de 100 de mii de euro, celui care va oferi informații despre moartea lui Alexei Navalnîi. Detalii – AICI.

***

Precizăm că echipa lui Alexei Navalnîi, lideri politici din întreaga lume, inclusiv de la Chișinău, și oameni de rând îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin că l-a omorât pe disident. Iar Iulia Navalnaia a anunțat că va continua lupta soțului să și a promis să-l tragă la răspundere pe Putin și anturajul său pentru asasinatul politicianului.

Alexei Navalnîi avea doar 47 de ani. Vezi cine era Alexei Navalnîi și de ce a fost declarat principalul opozant rus AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: