Fostul șef al Agenției pentru protecția Monumentelor, Ion Ștefăniță, aderă la partidul lui Nichiforciuc: „E timpul să coborâm de pe baricade”
Full Article 3 minutes read

Fostul șef al Agenției pentru protecția Monumentelor, Ion Ștefăniță, aderă la partidul lui Nichiforciuc: „E timpul să coborâm de pe baricade”

Ex-directorul Agenției pentru Protecția Monumentelor Ion Ștefăniță aderă la mișcarea politică „Respect Moldova”, creată de fostul deputat democrat Eugeniu Nichiforciuc. Anunțul a fost făcut de expertul în managementul patrimoniului cultural și istoric pe 12 iunie, pe pagina sa de Facebook. Într-o reacție publică, Nichiforciuc a salutat gestul lui Ștefăniță, îndemnând și alte persoane să adere la mișcarea pe care o conduce.

„Mereu vă spuneam că sunt deschis spre comunicare și colaborare, mereu vă spuneam că e timpul să coborâm de pe baricade și să pornim o clacă națională. Moldova are tot potențialul pentru o dezvoltare durabilă, în acest sens am rămas acasă, în țară, și am insistat să schimb lucrurile pe domeniul meu de activitate, atât pe agenda urbană, cât și pe cea rurală. Când e unul nu-i putere, când suntem, 3, 30, 300, 3000, puterea crește. În acest sens, Vă comunic, că azi 12 iunie 2023, ader la noul proiect politic „Mișcarea Respect Moldova”. Rămân motivat și cu același crez, pentru un viitor la noi acasă. Să fie cu Doamne ajută”, a scris Ion Ștefăniță pe pagina sa de Facebook.

În reacție, fostul deputat democrat Eugeniu Nichiforciuc a salutat decizia lui Ștefăniță, pe care îl caracterizează drept un „profesionist desăvârșit”, cu o „personalitate puternică”.

„Decizia Dlui Ștefăniță de a se alătura echipei noastre ne onorează. (…) Cu siguranță, venirea în echipa noastră ne face și mai puternici. Vom continua să oferim platforma Mișcării noastre tuturor celor care vor să-și valorifice potențialul în beneficiul cetățenilor. Împreună vom reuși să oferim o nouă șansă Republicii Moldova”, a scris Nichiforciuc.

Amintim că Ion Ștefăniță a fost demis în toamna anului 2021 de la șefia Agenției pentru Protecția Monumentelor, după 12 ani în care a asigurat interimatul funcției. Se întâmpla după ce Ștefăniță a acuzat presiuni asupra sa, din partea Ministerului Culturii și a deputatei PAS Liliana Onofrei-Nicolăescu – acuzații respinse de parlamentară drept „aberații”. Ștefăniță menționa atunci că unul din motivele presupuselor presiuni este modalitatea în care votează în Consiliul Național al Monumentelor Istorice.

Totodată, reamintim în acest context, că Eugeniu Nichiforciu, ex-deputat al PDM, partid condus la acea vreme de Vladimir Plahotniuc, a anunțat, la sfârșitul lunii aprilie, curent, despre crearea unui nou partid politic – Mișcarea „Respect Moldova”. Potrivit lui, apariția acestei formațiuni ar fi „o necesitate dictată de situația concretă în care ne-am pomenit”. Ulterior, la mijlocul lunii mai, Eugeniu Nichiforciuc a anunțat că își crește echipa, după ce cinci primari din raionul Florești s-au alăturat partidului nou-fondat.

Eugeniu Nichiforciuc a fost învinuit de corupere activă. Procuratura spune că s-a constatat că fostul deputat, în perioada lunilor mai–iulie a anului 2016, în timp ce se afla în incinta sălii de ședință a Parlamentului Republicii Moldova, din numele Partidului Democrat a promis unei deputate din Parlamentul Republicii Moldova, valută străină în sumă de la 350 000 euro, ceea ce constituie echivalentul sumei de 7 777 650 lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: