Fostul șef de la Administrația de Stat a Aviației Civile cere prin judecată 2,2 mln lei de la Guvern: Nimeni nu este mai presus de lege
Full Article 3 minutes read

Fostul șef de la Administrația de Stat a Aviației Civile cere prin judecată 2,2 mln lei de la Guvern: Nimeni nu este mai presus de lege

Ex-directorul Administrației de Stat a Aviației Civile Valentin Vizant cere 2,2 milioane lei de la Guvernul Republicii Moldova drept prejudiciu financiar, după ce a fost exclus din campania electorală din toamna anului 2014, iar Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) i-a dat câștig de cauză. Prima ședință de judecată a fost stabilită pentru data de 28 februarie 2024. Cazul va fi judecat de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.

„Cunosc că reprezentanții Guvernului au încercat, prin diferite metode murdare, să interzică examinarea în judecată a cererii depuse de mine, în pofida verdictului venit de la CEDO. Au reușit doar să amâne cât mai târziu petrecerea primei ședințe. Vreau să-i asigur și pe această cale pe guvernanți că timpul nu va lucra în favoarea lor. Împreună cu echipa de avocați ne vom prezenta în toată forța, așa încât cei de la guvernare să înțeleagă că în democrație nimeni nu este mai presus de lege”, a declarat Valentin Vizant, potrivit unui comunicat remis presei.

Amintim că Valentin Vizant a acționat în instanță Guvernul Republicii Moldova pe 9 iunie 2023, solicitând repararea prejudiciului material și moral, dar și cheltuielile de judecată. Cererea are drept motivare de bază decizia din 4 august 2020 a CEDO, care a condamnat decizia de a exclude Partidul Politic „Patria” din campania pentru alegerile parlamentare, în 2014, scrie anticorupție.md. Pe lângă prejudiciul material de 1,7 milioane de lei, donațiile sale confiscate de autorități, Valentin Vizant cere statului și achitarea unui prejudiciu moral de 500 mii lei.

La șapte zile după ce a depus cerere de chemare în judecată împotriva Guvernului Vizant a fost informat că are la dispoziție 5 zile pentru a înlătura „neajunsurile cererii de chemare în judecată”. Conform încheierii, nu au fost respectate două prevederi din articolul 167 al Codului de procedură civilă – nu au fost anexate copiile certificate de pe cererea de chemare în judecată şi de pe înscrisuri și nu a fost prezentată dovada de plată a taxei de stat.

***

Din 2001 şi până în 2005, Valentin Vizant a fost secretar al Comisiei Electorale Centrale, iar în perioada 2005-2008 – director al Administrației de Stat a Aviației Civile. Ulterior, a activat ca director al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”. În 2014, Vizant s-a regăsit pe poziția a cincea în lista electorală a Partidului „Patria”, cu care politicianul Renato Usatîi s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. În prezent, Vizant se prezintă drept secretar general al Asociației Consulilor Onorifici din Republica Moldova, însă NM nu a reușit să găsească informații despre această entitate.

Precizăm în acest context că numele lui Vizant, care este și nașul de cununie al fostului deputat democrat Sergiu Sârbu, figurează și într-o anchetă realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, în calitate de partener de afaceri al fostului edil de Chișinău, Silvia Radu, ambii fiind cercetați în urma unor suspiciuni de spălare de bani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: