FOTO Complex din 10 căsuțe în zona rezervației Țîpova? Autoritățile au sistat lucrările: proprietarul terenului nu avea avizele necesare
Full Article 3 minutes read

FOTO Complex din 10 căsuțe în zona rezervației Țîpova? Autoritățile au sistat lucrările: proprietarul terenului nu avea avizele necesare

În zona rezervației peisagistice Țîpova s-ar fi încercat construcția unui complex din 10 căsuțe. Platforma Ecopresa, care a mediatizat cazul, a numit acțiunea ilegală. Lucrările s-au desfășurat pe un teritoriu privat, care anterior făcea parte din rezervație și care potrivit Ecopresa a fost „privatizat cu încălcări”. În luna martie au fost efectuate lucrări de excavare a unor șanțuri, ulterior s-a constatat deteriorarea stratului de cultură și a unor structuri arheologice. În reacție la declarațiile platformei, Ministerul Mediului a precizat că lucrările au fost sistate încă în luna martie, pe motiv că proprietarul terenului nu deține avizele necesare. 

Ecopresa, o platformă media creată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova, a scris pe 15 aprilie că în rezervația peisagistică Țîpova, arie protejată de stat – situată în raionul Rezina, se fac „încercări de construcție ilegală a unui complex turistic, pe un teritoriu privatizat de asemenea cu încălcarea a cel puțin patru legi ale Republicii Moldova”.

În acest sens, potrivit sursei, un grup de peste 40 de organizații neguvernamentale au transmis o petiție către Ministrul Mediului, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, Centrul Național Anticorupție, Cancelaria de Stat a Guvernului Republicii Moldova, Președinție, Parlament și Guvern.

S-ar încerca construirea unui complex din 10 căsuțe.

„S-a constatat deteriorarea stratului de cultură și a unor structuri arheologice prin lucrările de excavare a unor șanțuri (la suprafață fiind scoase fragmente ceramice și de lut ars) în partea de est a sitului Horodiște II-La Cot, fiind întocmit și un proces verbal corespunzător și o prescripție, care a fost transmisă imediat către autoritatea publică locală. (…) Construcțiile vor putea să continue – oficial, teritoriul este privat. Deși făcea parte din rezervația naturală Țipova, în anul 2020 a fost privatizat prin decizii locale, în contradicție directă cu legislația națională ce menține astfel de terenuri în proprietatea publică și sub regim de protecție strictă”, au comunicat reprezentanții platformei.

Organizațiile semnatare au cerut statului „reîntoarcerea terenului în fondul rezervației și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare”, restaurarea peisajului afectat de construcții, inclusiv publicarea unei hărți oficiale a rezervației pentru evitarea unor astfel de incidente pe viitor.

În reacție, Ministerul Mediului a declarat că „inspectorii de mediu au sistat lucrările încă din luna martie curent”.

„Proprietarul terenului nu deține avizele necesare, respectiv nu este în drept să execute lucrări. Cazul este monitorizat de inspectorii de mediu pentru a asigura respectarea legislației. Ținem să menționăm că Rezervația peisagistică Țîpova este una dintre cărțile de vizită ale Republicii Moldova, combinând în sine funcții ecologice, cultural-istorice, estetice, fiind o atracție turistică și de pelerinaj cunoscută pe scară largă în Republica Moldova și peste hotarele ei”, au declarat reprezentanții Ministerului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: