FOTO Primele imagini cu locul unde a căzut misiunea lunară a Rusiei „Luna 25”
Full Article 2 minutes read

FOTO Primele imagini cu locul unde a căzut misiunea lunară a Rusiei „Luna 25”

Agenția Aerospațială a SUA, NASA, a publicat imagini cu locul prăbușirii primei misiuni lunare din istoria modernă a Rusiei în aproape 50 de ani, Luna-25, care nu a reușit să aterizeze pe satelitul natural al Pământului. Din imagini se observă un crater – în centru – format la polul sudic al Lunii, scrie Meduza

FOTO Primele imagini cu locul unde a căzut misiunea lunară a Rusiei "Luna 25"

Amintim că vehiculul de lansare „Soiuz-2.1b” cu treapta „Fregat” și stația interplanetară automată „Luna-25” a fost lansat pe 11 august, la ora 02:10, ora Moscovei.

O oră mai târziu, stația a fost pusă pe o traiectorie de zbor spre Lună și s-a îndepărtat de treapta „Fregat”.

Ieșirea Lunei-25 pe o orbită circulară circumlunară cu o înălțime de 100 km este programată pentru 16 august, iar aterizarea sa pe suprafața unui satelit natural al Pământului – pe 21 august, în zona de nord a craterului Boguslavskii.

Potrivit sursei, stația automată Luna-25 a fost prima misiune rusă pe Lună din 1976, atunci când a fost lansată precedenta stație „Luna-24”. Conform planurilor, Luna-25 trebuia să fie prima stație din istorie care va ateriza pe Polul Sud al Lunii.

Principalele obiective ale misiunii – dezvoltarea tehnologiilor de aterizare ușoară, studierea structurii interne și explorarea resurselor, inclusiv a apei. A fost programată ca misiunea să dureze un an. 

Pe 20 august, Luna-25 „a încetat să mai existe” ca urmare a unei ciocniri cu suprafața Lunii. Anunțul a fost făcut de Roskosmos, agenție federală spațială rusă.

Aceasta s-a întâmplat după ce stației i s-a dat un impuls „pentru a-și forma orbita eliptică înainte de aterizare”. În ajun, reprezentanții Roskosmos au menționat că în timpul tranziției Luna-25 pe orbita de dinainte de aterizare a avut loc o „situație anormală”.

Măsurile luate pe 19 și 20 august pentru a căuta dispozitivul și a intra în contact cu el nu au dat niciun rezultat. Conform rezultatelor unei analize preliminare, din cauza abaterii parametrilor efectivi ai impulsului de la cei calculați, dispozitivul s-a mutat pe o orbită neconcepută și a încetat să mai existe ca urmare a unei ciocniri cu suprafața Lunii”, a menționat agenția guvernamentală rusă. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: