Găgăuzia, ignorată de Chișinău? Marian a spus câți bani s-au alocat pentru regiune, din bugetul central, în 2019-2023
Full Article 3 minutes read

Găgăuzia, ignorată de Chișinău? Marian a spus câți bani s-au alocat pentru regiune, din bugetul central, în 2019-2023

Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a declarat că Guvernul de la Chișinău va susține toate regiunile țării „fără ca cineva anume să primească privilegii nemeritate”. Potrivit deputatului, reprezentanții Găgăuziei ar insinua că „regiunea este „ignorată de Chișinău””. Astfel, Marian a spus că în perioada 2019-2023, de la bugetul central au fost alocați 3.25 miliarde lei către regiunea autonomă. 

„Pentru cei din UTAG (Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia) care insinuează că regiunea este „ignorată de Chișinău”, amintesc că în perioada 2019-2023, de la bugetul central au fost alocați 3.25 miliarde lei către regiunea autonomă. Banii au fost alocați pentru educație, transport, infrastructură, sau proiecte sociale. Amintesc și de cei aprx. 1 miliard lei alocați de UE/țările UE în regiunea găgăuză în ultimul deceniu pentru construcție grădinițe, apeducte, proiecte energetice etc.”, a scris parlamentarul, pe rețelele de socializare.

El a adăugat că „Guvernul va continua să susțină oamenii din toate regiunile țarii, și oamenii din autonomia găgăuză, însă fără ca cineva anume să primească privilegii nemeritate”.

Amintim că pe 28 iulie, Guvernul a avizat proiectul care obligă Găgăuzia să restituie impozite și taxe pe valoare adăugată (TVA) din propriul buget, dar nu de la bugetul public național, așa cum se întâmplă în prezent, începând cu 2004. „Sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat, în modul stabilit de legislație”, a comunicat ministra finanțelor Veronica Sirețeanu, a relatat IPN.

Deputatul Radu Marian declara anterior că inițiativa legislativă, care vizează corectarea unor „inechități”, va permite economisirea, din bugetul public național, a circa 100 milioane lei anual.

Proiectul urmează să fie examinat și aprobat de Parlament, iar noile prevederi ar urma să se aplice din 1 octombrie 2023. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Anterior, bașcanul ales al Găgăuziei Evghenia Guțul a calificat anunțul PAS cu privire la proiectul elaborat ca fiind unul „ipocrit”, având în vedere că a fost făcut cu o zi înainte de ceremonia de învestire a sa în funcția de guvernator al UTA Găgăuzia: „Echipa PAS și Sandu nu încetează să ne surprindă cu „surprizele” lor. (…) Dar voi, locutori ai Găgăuziei, descurcați-vă cum vreți? E atâta ipocrizie în oamenii aceștia”.

Proiectul de lege a fost criticat și de Adunarea Populară a Găgăuziei. Legislativul de la Comrat s-a întrunit, pe 24 iulie, în ședință specială și a cerut Parlamentului de la Chișinău retragerea acestuia, calificând inițiativa ca fiind „ilegală”


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: