Georgia: 66 de persoane au fost reținute în urma protestului violent față de legea privind „agenții străini”
Full Article 2 minutes read

Georgia: 66 de persoane au fost reținute în urma protestului violent față de legea privind „agenții străini”

Cel puțin 66 de persoane au fost reținute în timpul protestului violent care s-a desfășurat în noaptea de 7 spre 8 martie în fața Parlamentului de la Tbilisi. Informația a fost făcută publică de Ministerul Afacerilor Interne al Georgiei, care a precizat că 50 de angajați ai poliției au avut de suferit. 

MAI-ul georgian a anunțat că au fost inițiate două procese penale pentru huliganism și nesupunere la solicitările poliției.

Primul dosar a fost inițiat pentru agresarea unui om al legii, articol care prevede amendă sau de la 6 luni la 2 ani de arest la domiciliu sau chiar privare de libertate pe un termen de la 2 la 5 ani. Dacă se demonstrează că agresiunea a avut loc în grup, atunci pedeapsa este de privare de libertate pe un termen de la 4 la 7 ani.

Al doilea dosar a fost deschis pe fapte de deteriorare sau nimicire a unui obiectiv, articol din Codul Penal pentru care sunt prevăzute sancțiuni de amendă/muncă în folosul statului pe durata unui an. De asemenea, este posibil arestul la domiciliu pe un termen de la 6 luni la 2 ani sau privare de libertate pe durata de până la 3 ani.

Amintim că lângă Parlamentul din Tbilisi au izbucnit pe 7 martie proteste, după ce deputații au adoptat în prima lectură legea privind „agenții străini”. Polițiștii au utilizat furtunuri cu apă și spray-uri cu piper pentru a dispersa mulțimea.

Angajații MAI le-au cerut demonstranților să părăsească zona. Polițiștii au blocat accesul spre parlament, iar apoi au utilizat spray cu piper împotriva manifestanților. Protestatarii au scandat „rușilor”, „robilor!”.

Șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat că această lege pune în pericol parcursul european al Georgiei, iar președinta Salome Zurabișvili a anunțat că nu va promulga legea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: