Gradele de vulnerabilitate energetică, stabilite pentru sezonul rece, vor fi recalculate. Decizia CSE
Full Article 2 minutes read

Gradele de vulnerabilitate energetică, stabilite pentru sezonul rece, vor fi recalculate. Decizia CSE

La determinarea gradului de vulnerabilitate energetică, din veniturile declarate pensia de întreținere plătită nu va fi exclusă. Cu precizări au venit în acest sens membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), care s-au reunit într-o nouă ședință. Astfel se menționează că toate gradele de vulnerabilitate energetică, stabilite pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023, vor fi recalculate. 

Membrii Comisiei au intervenit cu o precizare în Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.

Astfel, la determinarea gradului de vulnerabilitate energetică, din veniturile declarate pensia de întreținere plătită nu va fi exclusă.

„Toate gradele de vulnerabilitate energetică, stabilite pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023, vor fi recalculate în funcție de această normă până la data de 30 aprilie”, susțin membrii CSE.

***

Cinci miliarde de lei au fost alocate de Guvern pentru a oferi compensații la facturi în perioada rece a anului, o sumă de două ori și jumătate mai mare comparativ cu anul 2021.

Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1450 lei, cei cu vulnerabilitate energetică ridicată 1700 lei, cei cu vulnerabilitate energetică medie 1950 lei, iar cei cu vulnerabilitate scăzută 2500 lei.

Compensațiile la facturi în perioada rece a anului au un termen exact. Deocamdată nu este clar dacă cetățenii vor primi ajutor financiar și pentru luna aprilie. Reprezentanții Guvernului au informat recent că în cel mai scurt timp Ministerul Muncii și Protecției Sociale va lua o decizie în acest sens.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: