Grosu, la Platforma Crimeea: Rusia vrea să-și păstreze statutul de metropolă pentru ca Moldova să rămână o colonie subdezvoltată
Full Article 4 minutes read

Grosu, la Platforma Crimeea: Rusia vrea să-și păstreze statutul de metropolă pentru ca Moldova să rămână o colonie subdezvoltată

Președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu a participat pe 24 octombrie la cea de-a doua ediție a summit-ului parlamentar „Platforma Internațională Crimeea”, care s-a desfășurat la Praga. În discursul pe care l-a susținut, oficialul a declarat că Moldova este supusă atacurilor hibride rusești constant, însă țara opune rizistență, iar un factor crucial în acest proces este independența Ucraine, care se confruntă cu invazia Rusiei. Totodată, speaker-ul și-a exprimat convingerea că Republica Moldova și Ucraina – afectate de război – își vor reconstrui economiile împreună. 

Lumea – zguduită de atacuri care distrug pacea

Șeful legislativului de Chișinău și-a început alocuțiunea declarând că lumea este zguduită de atacuri care amenință libertatea, evidențiind invazia Rusiei asupra Ucrainei și războiul grupării teroriste Hamas în Israel.

Mă bucur că ne întâlnim din nou în acest format. Este un semnal că suntem uniți într-un moment crucial al acestui secol. Este o exprimare clară a solidarității noastre cu Ucraina și poporul său. Ucrainenii luptă pentru libertate, valorile europene și viitorul continentului nostru. Pentru mai bine de 600 de zile suntem martorii unui război inuman provocat de Rusia în Ucraina. Vedem atacuri sângeroase în Israel și violențe îngrozitoare asupra civililor. Întreaga lume este zguduită de atacuri care distrug pacea și ordinea cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii”, a spus el.

Igor Grosu a făcut apel la continuitatea unității și posesia unui „răspuns ferm” pentru cei care nu prețuiesc pacea și stabilitatea.

Întâlnirea de azi reconfirmă unitatea și solidaritatea noastră împotriva agresiunii și amenințărilor la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli. Este clar că ar trebui să rămânem uniți și să avem un răspuns ferm pentru cei care nu prețuiesc pacea și stabilitatea în lume”, a menționat el.

Grosu: „Moldova se află sub un atac hibrid constant”

Președintele Parlamentului de la Chișinău a declarat că Republica Moldova se află sub un atac hibrid rusesc constant, însă țara opune rezistență. Oficialul a menționat că, printre altele, un factor crucial în rezistența țării noastre în fața amenințărilor ruse este o Ucraină independentă.

Moldova se află sub un atac hibrid constant. Rusia nu va renunța de bună voie la acțiunile sale ostile împotriva Republicii Moldova, deoarece dorește să-și păstreze statutul de metropolă pentru ca Moldova să rămână o colonie subdezvoltată și ostilă Occidentului. Dar ne opunem și rezistăm acestor amenințări prin consolidarea capacității noastre de apărare și securitate, prin combaterea propagandei, a dezinformării și a încercărilor de destabilizare a țării din interior. Un factor crucial pentru securitatea noastră este asigurarea faptului că Ucraina este o țară independentă și membră a marii familii europene”, a spus acesta.

Moldova și Ucraina vor reuși împreună

În acest context, Igor Grosu și-a exprimat convingerea că Moldova și Ucraina, afectate de război, vor reuși să-și reconstruiască economiile împreună, inclusiv prin consolidarea cooperării bilaterale. De atlfel, speaker-ul a menționat că un factor important în sprijinirea Ucrainei este și colaborarea moldo-ucraineano-română.

Așteptăm cu nerăbdare să ne consolidăm cooperarea bilaterală și să sprijinim redresarea Ucrainei. Numai în ultimul an, exporturile dintre țările noastre au crescut de opt ori și sunt convins că împreună vom reconstrui economia Moldovei și Ucrainei. Un alt factor care sprijină în mod direct Ucraina este cooperarea noastră trilaterală cu România, care urmărește să creeze sinergii și să folosească oportunitățile regionale în aceste vremuri dificile de distrugere întreprinse de Rusia”, a declarat oficialul.

Pe final, Igor Grosu și-a exprimat speranța că Consiliul European va deschide negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina, fapt ce, potrivit oficialului, va descuraja acțiunile ostile ale Rusiei în raport cu aceste două state.

Dragi prieteni, o parte din succesul nostru constă în avansarea țărilor noastre pe calea reformei UE. Vreau să subliniez că toate eforturile întreprinse sunt pentru viitorul țărilor, al cetățenilor și ca parte a soluției pentru a scăpa de influența malignă a Rusiei. Sperăm că semnalul clar de susținere pentru noi și de descurajare a Rusiei poate fi oferit prin decizia pozitivă a Consiliului European de a deschide negociere de aderare cu noi în decembrie. Doar uniți vom reuși! Slavă Ucrainei!”, a conschis el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: