Grupul „Wagner” continuă să recruteze voluntari din Transnistria? Ce spun activiștii pentru drepturile omului
Full Article 4 minutes read

Grupul „Wagner” continuă să recruteze voluntari din Transnistria? Ce spun activiștii pentru drepturile omului

Locuitorii regiunii transnistrene sunt chemați în continuare să se alăture structurii private militare din Federația Rusă Wagner. Cetățenii primesc anunțul „de angajare” pe e-mail sau pe rețelele de socializare. Centrului „Apriori” din stânga Nistrului avertizează oamenii din Transnistria că mercenarismul este o infracțiune. De asemenea, partidul Coaliția pentru Unitate și Prosperitate (CUB) al lui Igor Munteanu a cerut autorităților de la Chișinău să fie atente la ceea ce se întâmplă în regiune. 

Potrivit Centrului „Apriori”, în anunț scrie că se caută bărbați cu vârsta între 21 și 60 de ani, fără pregătire militară obligatorie, oferindu-se contracte cu salariu de la 300.000 ruble rusești (63.780 lei după cursul BNM din 29.06.2023)  și premii conform rezultatelor.

Anunțul, semnat de un individ cu numele Andrei Nicolaievici Troșev, erou al Federației Ruse, promite pregătire excelentă cu instructori de cea mai înaltă calificare, poliță de asigurare a sănătății și vieții, cu garantarea tuturor plăților convenite în contract, asigurarea completă cu muniții și echipament militar modern.

Angajarea la lucru se efectuează direct de pe teritoriul Transnistriei la un telefon viber, fiind indicată și o adresă de e-mail, cu extensiunea (.ru).

Știrea a fost publicată pe mai multe site-uri deținute în stânga Nistrului, cititorii lor fiind rugate să-l difuzeze către toți cei interesați.

Acest anunț apărut înainte de rebeliunea grupului Wagner, nu a fost retras de pe site-urile care l-au preluat inițial și apare în contextul în care în Rusia au apărut recent mai multe centre de recrutare a mercenarilor în orașele Tiumen, Novosibirsk și Sankt Peterburg.

Partidul CUB cere autorităților de la Chișinău informații asupra modului în care operează astăzi grupul operativ de forțe militarii rusești (GOTR) în regiune, inspectarea tehnicii militare și a surselor de finanțare, care alimentează funcționarea lor în stânga Nistrului.

Menționăm că acesta nu este primul caz, când se caută oameni din regiunea transnistreană pentru recrutarea în armata rusă și în grupul Wagner.

În vara anului 2022, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a declarat că acest lucru este ilegal și se întâmplă fără acordul autorităților.

„Recrutarea localnicilor în structurile militare desfășurate ilegal în regiunea transnistreană subminează suveranitatea, integritatea teritorială și contrazice statutul de neutralitate a Republicii Moldova”, a subliniat atunci ministerul.

***

Amintim că, în dimineața zilei de 24 iunie, Evghenii Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. Liderul mercenarilor Wagner a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. El a cerut înlăturarea lui Șoigu de la conducerea Ministerului Apărării al Rusiei, acuzând înalți oficiali de stat de corupție. Rusia a adoptat măsuri sporite de securitate anti-teroriste la Moscova și în regiunile de sud ale țării. În seara zilei, după negocierile cu Putin și Lukașenko, Prigojin a anunțat brusc oficial că își retrage trupele și că revine pe câmpul de luptă din Ucraina. Conform presei din Rusia, Prigojin a înaintat până la 200 km depărtare de capitala Moscova, în doar o zi.

Pe 26 iunie, Prigojin a făcut primele declarații după rebeliune. Acesta a spus că și-a adus trupele în Rusia din cauza „nedreptății”, dar a neagat că scopul a fost de a răsturna guvernarea de la Moscova. Totodată, el a menționat că revolta grupului Wagner a demonstrat că există probleme serioase de securitate pe întreg teritoriul Rusiei.

Menționăm că Prigojin nu a precizat locul aflării sale.

Kremlinul a declarat că, după încheierea rebeliunii, Prigojin ar fi trebuit să meargă în Belarus, iar mercenarii săi – în taberele de pe câmpul de luptă. Precizăm în acest context că procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva al lui Prigojin împotriva Moscovei. Nu se știe deocamdată care este soarta dosarului, în condițiile în care Lukașenko i-ar fi promis lui Prigojin că toate învinuirile aduse vor fi ridicate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: