Guțul amenință cu judecata și cere scuze publice de la Parlicov: „Să recunoască că documentul publicat de mine este real”
Full Article 5 minutes read

Guțul amenință cu judecata și cere scuze publice de la Parlicov: „Să recunoască că documentul publicat de mine este real”

Evghenia Guțul cere scuze publice de la ministrul Energiei Victor Parlicov, totodată să recunoască că documentul publicat de bașcan, cu privire la furnizarea gazului în Găgăuzia, „este real”. În caz contrar, a comunicat Guțul, juriștii se vor adresa în judecată. 

Din primele zile ale mandatului meu, noi am căutat modalități pentru a asigura locuitorii cu gaz la prețuri accesibile. Și noi am găsit o astfel de modalitate. (…) Compania germană, în colaborare cu compania din Turcia, și-au luat angajamentul să furnizeze gaz la granița cu Moldova, în punctele de intrare ale sistemului național. Compania moldovenească Nordgaz Furnizare a ieșit cu o declarație publică prin care a confirmat că gazul va fi furnizat începând cu 1 decembrie 2023″, a comunicat, pe 3 noiembrie, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul.

Ea a mai spus că „ministrul Energiei Victor Parlicov a ieșit într-o conferință de presă și a cerut ca noi să-l credem pe cuvânt, că autoritățile moldovenești au cumpărat gaz pe piețe europene la prețuri cele mai bune și că mai ieftin nu poate fi”.

În plus, a adăugat Guțul, „domnul Parlicov a spus că contractul semnat de furnizare a gazului pentru consumatorii din Găgăuzia este fals”. „Și și-a permis un șir de declarații stranii, puțin spus, și acuzații în adresa mea și a colegilor mei”, a continuat bașcana.

Ulterior, ea i-a cerut lui Parlicov să vină cu scuze publice.

Mă adresez oficial către domnul Parlicov cu solicitarea de a înceta manipularea înșelătoare. (…) La fel, aștept ca domnul Parlicov să-și ceară scuze publice pentru declarațiile sale, comunicate la acea conferință, și să recunoască că contractul publicat de mine privind furnizarea gazului este real. În caz contrar, juriștii noștri vor da în judecată cu privire la protejarea onoarei și demnității și noi vom câștiga acest litigiu”, a menționat Guțul, adăugând că „declarațiile domnului Parlicov sunt false”.

Noi suntem deciși să mergem mai departe și să îndeplinim toate promisiunile noastre. Astăzi începe procesul de înregistrare a solicitărilor privind schimbarea furnizorului la gaz”, a conchis Guțul.

Pe 2 noiembrie, ministrul Victor Parlicov a declarat că așa numitul contract făcut public de Evghenia Guțul, prin care bașcana promite gaz mai ieftin pentru consumatorii găgăuzi, nu este nimic altceva decât un fake, adică un fals – pus la cale de fugarul Ilan Șor, în interese electorale. Mai mult, oficialul susține că a discutat prin e-mail cu administratorii companiilor care figurează în pretinsul contract publicat de guvernatoarea autonomiei – ambii ar fi negat că au semnat acte prin care se angajează să livreze gaze naturale către Republica Moldova.

Menționăm că, urmare a publicării declarațiilor din ajun a ministrului Parlicov, serviciul de presă al bașcanului Găgăuziei a scris redacției NewsMaker, solicitând dezmințirea materialului. „Declarațiile domnului Parlicov au fost infirmate de directorul companiei Nordgaz Furnizare”, au comunicat reprezentanții bașcanului, atașând și o scrisoare semnată de Alexandr Grosu dar și o înregistrare audio în limba turcă. NewsMaker nu a putut să stabilească veridicitatea acestor materiale.

Guțul amenință cu judecata și cere scuze publice de la Parlicov: „Să recunoască că documentul publicat de mine este real”

Pe 31 octombrie, Evghenia Guțul a declarat că cetățenii din UTA Găgăuzia vor achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă. Bașcana a anunțat că a fost semnat un acord cu o companie turcă, care ar urma să livreze gaz în Găgăuzia, la un „preț special”. Mai mult, Guțul susținea că poartă negocieri pentru a „ajuta” și consumatorii din raioanele Orhei și Taraclia.

Contactat de NM, directorul Moldovagaz – cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Moldova – Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea nu a primit, deocamdată, nicio cerere prin care consumatorii din Găgăuzia să solicite schimbarea furnizorului.

În reacție, ministrul Energiei Victor Parlicov a spus că atunci când se va începe livrarea gazelor și se va expune. „Dar deocamdată de ce să comentăm știri?”, a menționat el. Întrebat de jurnaliști dacă „din punct de vedere logistic este posibil ca Guțul să aducă gaz”, oficialul a spus: „Doamna Guțul nu poate să aducă. Cum, poate să aducă gaz, nu știu, în căldare”.

NewsMaker a analizat documentul publicat de Evghenia Guțul. După cum reiese din acesta, este vorba despre o posibilă furnizare a 100 de milioane de metri cubi de gaz la un preț de 160,4 euro la o mie de metri cubi sau aproximativ 3,1 lei pentru metru cub de gaz. Mai mult, documentul prevede că prețul include și livrarea gazelor în Moldova. Contractul a fost încheiat pe 31 octombrie, la Istanbul. Furnizor este compania turcă Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi, iar cumpărătorul din partea moldovenească – Nordgaz Furnizare. Contractul din numele companiei moldovenești Nordgaz Furnizare a fost semnat de avocatul Alexandr Grosu. Nordgaz Furnizare este înregistrată la Bălți, iar Alexandr Grosu este directorul și coproprietarul acesteia cu o cotă de 90%. Restul 10% îi aparțin fostului șef Balti-Gaz Pantelimon Frăsineanu. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: