Guvernul a aprobat modificări în legea bugetului de stat pe anul 2022: cheltuielile statului se majorează
Full Article 3 minutes read

Guvernul a aprobat modificări în legea bugetului de stat pe anul 2022: cheltuielile statului se majorează

Cabinetul de miniștri a votat, astăzi, proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea proiectului de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022. Se menționează că modificarea este impusă de circumstanțele în care activează economia națională și a fost necesară pentru atenuarea impactului negativ al crizei energetice și crizei refugiaților asupra populației, instituțiilor publice și agenților economici.

Potrivit unui comunicat al Guvernul, veniturile bugetului de stat pentru anul curent se majorează de la 52,701 mlrd lei până la 57,971 mlrd. lei (+10%).

Cu privire la cheltuieli, autoritățile menționează că acestea la fel se majorează de la 72,087 mlrd. lei până la 75,216 mlrd. lei (+4,3%).

Se precizează că deficitul bugetului de stat s-a micșorat de la 19,386 mlrd. lei până la 17,245 mlrd lei (-11%). „Deficitul bugetar urmează să fie acoperit atât din surse externe, cât și din cele interne”, comunică reprezentanții Guvernului.

Creșterea veniturilor provenite din impozite și taxe este estimată la circa 7,4% (3,534 mlrd lei), a încasărilor din granturi cu circa 53% (1,299 mlrd lei), precum și a încasărilor din alte venituri – cu circa 19,3%.

Cele mai semnificative majorări sunt înregistrate la grupul „protecția socială” (+1,758 mlrd. lei), necesare pentru acordarea unui suport financiar unic beneficiarilor de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat și majorarea alocațiilor ca ajutor pentru perioada rece a anului.

De asemenea, se prevăd majorări pentru grupul „servicii de stat cu destinație generală” (cu 996,7 mil. lei). Guvernul spune că acestea vor fi utilizate pentru gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților din Ucraina și includerea alocațiilor pentru acordarea plății unice pentru susținerea unor angajați din cadrul autorităților/instituțiilor bugetare.

Totodată, vor fi majorări pentru Fondul rutier și proiecte de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii.

Volumul alocațiilor pentru investiții capitale se majorează cu 419,7 mil lei sau cu 15,2%.

Pentru a asigura continuitatea lucrărilor de construcție/reconstrucție se majorează și volumul alocațiilor pentru unele proiecte de investiții capitale, precum: proiectul „Susținerea Programului în sectorul drumurilor” – 682,6 mil lei, „Reabilitarea drumurilor locale” – 95,0 mil lei, construcția Unității de primiri urgente a Institutului de Medicină Urgentă – 6 mil lei, ș.a.

Principalele majorări de alocații incluse în proiectul de modificare a bugetului pentru anul 2022 sunt destinate pentru:

– Cheltuieli de personal – 9,7 mil lei, inclusiv 6,7 mil lei în contextul majorării de la 1 septembrie 2022 a valorii de referință a salariului pentru angajații din sectorul bugetar;

– Asigurarea autorităților/instituțiilor publice cu mijloace financiare suplimentare pentru achitarea resurselor energetice – 3,2 mil lei;

– Cheltuieli de primă necesitate în legătură cu majorarea prețurilor – 10,3 mil lei;

– Elaborarea și pilotarea modulului Internet-Voting – 8 mil lei;

– Modernizarea infrastructurii Postului Vamal Sculeni – 13,3 mil lei;

– Instituirea și funcționarea Punctului de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta – 8,4 mil lei;

– Suplinirea fondurilor de urgență ale Guvernului – 670 mil. lei;

– Acordarea plății unice pentru susținerea unor angajați din cadrul autorităților/instituțiilor bugetare – 567,0 mil. lei, ș.a

Conform estimărilor, ponderea datoriei de stat în PIB la sfârșitul anului 2022 nu va depăși 36,1%, soldul datoriei de stat la data de 31 decembrie 2022 atingând  101,069 mlrd lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: