Guvernul cere, din nou, prelungirea stării de urgență. Însă nu cu 60 de zile
Full Article 3 minutes read

Guvernul cere, din nou, prelungirea stării de urgență. Însă nu cu 60 de zile

Starea de urgență ar putea fi prelungită. Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre care prevede prelungirea stării de urgență din 1 decembrie, însă doar pentru 30 de zile, ci nu 60, cum se întâmpla până acum.

La finalul ședinței Guvernului din 22 noiembrie, ministru Afacerilor Interne, Adrian Efros, a prezentat proiectul de Hotărâre privind prelungirea stării de urgență. Printre argumentele invocate pentru aprobarea inițiativei, ministrul a enumerat „incertitudinea privind evoluția” invaziei ruse din Ucraina și operațiunile subversive ale Rusiei în spațiul informațional din țara noastră.

Dinamica situației de securitare regională din ultimele luni și incertitudinele privind evoluția ulterioară a războiului din dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei constituie circumstanțe ale păstrării riscurilor cu nivel înal de impact care pot afecta și Republica Moldova. Având în vedere consolidarea instrumentarului de influență informațională ghidată din extern, cu elemente de dezinformare totale sau parțială, se anticipează eforturi ale factorului rus în albia ocolirii măsurilor impuse de autorități întru menținerea amplitudinilor știrilor false, manipulărilor, promovarea mesajelor distorsionate. (…) Rămâne incertă eminența și potențialul de intensificare a operaționilor informativ subversive ale serviciilor speciale ruse, motiv din care se consideră oportun menținerea vigilenței și mecanismelor de răspuns la crize”, a spus oficialul.

În acest context, ministrul de Interne a solicitat aprobarea prelungirii stării de urgență din 1 decembrie pentru încă 30 de zile. Inițiativa a fost aprobată de Cabinetul de miniștri cu vot unanim.

Ulterior, premierul Dorin Recean a declarat că autoritățile centrale au nevoie de prelungirea stării de urgență în următoarea lună pentru a-și fortifica instrumentele de răspuns la crizele care ar putea apărea.

Într-adevăr o să avem nevoie în următoarele 30 de zile, până ne consolidăm celelalte instrumente să putem să asupra provocărilor pe energie, pe dezinformare și propagandă, dar și pe tentativele de interferență pe care le-am observat în ultimul timp”, a menționat acesta.

Șeful Guvernului urmează să meargă în plenul Parlamentului pentru a cere deputaților să adopte prelungirea stării de urgență.

***

Precizăm că starea de urgență în Republica Moldova a fost introdusă din 24 februarie 2022 – zi în care Rusia și-a început invazia din Ucraina – pe un termen de 60 de zile. Ulterior, aceasta a fost prelungită de fiecare dată pentru încă 60 de zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: