Haos la vama Leușeni, din cauza protestului fermierilor. 120 camioane de mare tonaj, autobuze și microbuze blocate
Full Article 3 minutes read

Haos la vama Leușeni, din cauza protestului fermierilor. 120 camioane de mare tonaj, autobuze și microbuze blocate

Sute de vehicule, inclusiv camioane de mare tonaj, sunt blocate sau redirecționate, din cauza blocajului vamei Leușeni creat de fermierii-protestatari. Informațiile au fost confirmate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) în seara de 12 februarie. 

Potrivit IGP, la ora 21:00:

120 camioane de mare tonaj erau blocate;
16 camioane de mare tonaj sunt cu produse perisabile;
–  5 autobuze blocate;
–  4 microbuze blocate;
130 de pasageri nu își puteau continua drumul;
230 de unități auto au fost redirecționate de pe traseul Leușeni prin alte puncte de trecere.

Poliția vine cu un apel către fermieri, care prin acțiunile lor neanunțate au stârnit divergențe în rândul participanților la trafic. Menționăm că, prin aceste decizii și acțiuni samavolnice le-a fost îngrădit participanților la trafic dreptul la libera deplasare și date peste cap activitățile, inclusiv cele de familie și economice. Venim repetat cu apel la respectarea drepturilor fiecărui cetățean și a legislației”, se arată în comunicatul publicat de IGP.

Precizăm că, pe 12 februarie, un grup de agricultori protestează în cinci locații din țară, inclusiv pe traseul spre punctul de trecere a frontierei (PTF) Leușeni. La prânz, poliția a anunțat că fermierii au blocat accesul spre și dinspre vama Leușeni. La rândul lor, fermierii au declarat că nu vor debloca vama până președinta Maia Sandu, șeful legislativului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean nu vor veni la discuții.

Nemulțumirile fermierilor

Agricultorii cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

De cealaltă parte, Guvernul a constituit un grup de lucru, care va stabili cum și cu cât vor fi ajutați agricultorii care riscă să falimenteze. Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a precizat, anterior, că din grupul de lucru vor face parte reprezentanți ai Ministerului Industriei Alimentare, ai Ministerului Economiei, Finanțelor, precum și reprezentanți ai Asociației „Forța Fermierilor” și ai Federației Naționale a Fermierilor.

În ianuarie 2024, Forța Fermierilor a criticat activitatea Comisiei speciale creată de Guvern, pentru analiza problemelor datoriilor agricultorilor. Potrivit fermierilor, comisia nu este funcțională și autoritățile ar „mima” procesul de ajutor țintit. De cealaltă parte, potrivit Ministerului Agriculturii, comisia nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici. Ministerul a dat asigurări că vor fi depuse eforturi ca să fie găsite soluții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: