Ilan Șor, nemulțumit de gestionarea crizei pandemice. Vrea ca Moldova să ceară ajutor de la Israel
Full Article 3 minutes read

Ilan Șor, nemulțumit de gestionarea crizei pandemice. Vrea ca Moldova să ceară ajutor de la Israel

Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, consideră că Republica Moldova trebuie să ceară, de urgență, ajutor din partea Israelului în lupta cu pandemia de coronavirus. Într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, deputatul cercetat penal în dosarul „frauda bancară”, a criticat autoritățile de la Chișinău pentru felul cum gestionează criza.

Deputatul Ilan Șor a lansat un apel în care îndeamnă Platforma parlamentară „Pentru Moldova”, structură din care face parte și formațiunea pe care o conduce, să se adreseze de urgență statului Israel, pentru a ajuta Republica Moldova în lupta cu pandemia de coronavirus. Șor a subliniat faptul că anume Israel a înregistrat cea mai eficientă campanie de vaccinare a populației și care, practic, a învins pandemia.

„La prima vedere, având în mâini astfel de informații, Republica Moldova demult ar fi trebuit să ceară ajutor. Dacă de acest lucru nu se ocupă așa-zisul președinte și guvernul, îi îndemn pe colegii mei din Platforma parlamentară „Pentru Moldova” să solicite imediat Knessetului – Parlamentul statului Israel ajutor de urgență în lupta cu COVID-19, ca urmare a înrăutățirii bruște a situației epidemiologice în Moldova. Este exact acea situație când întârzierea este mortală”, a declarat Ilan Șor.

Într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor a criticat autoritățile: „Nu luptați cu pandemia, ci sunteți duși de val. Problema constă în faptul că înfrângerea voastră înseamnă o creștere fulminantă de persoane infectate și decese. Inactivitatea voastră este criminală, deoarece provoacă boală și moarte”, a menționat Ilan Șor.

Ilan Șor s-a arătat convins că Israelul ar putea ajuta Republica Moldova, deoarece acest stat a fost mereu prietenos față de țara noastră.

***

Amintim că, deși nu a recunoscut oficial, Ilan Șor ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel.

Ilan Șor a devenit deputat în parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor legislative din 24 februarie. Fostul primar de Orhei a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează.

Liderul Partidului „ȘOR” a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, Șor a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.

De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: