„Șor încearcă să provoace un scandal diplomatic”. Arina Spătaru explică cum și-a desfășurat activitatea sub acoperire în timpul aflării în Israel
Full Article 3 minutes read

„Șor încearcă să provoace un scandal diplomatic”. Arina Spătaru explică cum și-a desfășurat activitatea sub acoperire în timpul aflării în Israel

În cadrul investigației privind finanțarea ilegală a partidelor din Moldova de către Ilan Șor, președinta Alianței Liberalilor și Demeocraților pentru Europa (ALDE) Arina Spătaru s-a întâlnit în Israel cu oligarful fugar în calitate de martor-cheie. Precizarea a fost făcută de Spătaru în timpul unei conferințe de presă din 27 septembrie, după ce liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) Igor Munteanu a declarat că politiciana ar fi investigat cazul „sub acoperire”, inclusiv, pe teritoriul Israelului – țară în care se ascunde Șor.

Calitatea mea de martor-cheie în Israel este ca denunțător care a acceptat împreună cu ofițerii CNA să aducă mărturii. Este evident că Șor încearcă să aducă această investigație la nivel de scandal diplomatic. (…) Eu am fost în Israel în calitate de cetățean care a denunțat o încercare de corupere și în calitate de martor-cheie”, a spus aceasta.

De menționat că, ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, Arina Spătaru a declarat că atunci când s-a întâlnit cu Șor, în Israel, nu a avut asupra sa niciun dispozitiv pentru interceptarea discuțiilor. Mai mult, politiciana a menționat că înainte de a se întâlni cu oligarhul fugar a fost percheziționată.

***

Precizăm că Procuratura Anticorupție (PA) investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.

Potrivit procurorului general interimar, Ion Munteanu, Ilan Șor și Alexandr Nesterovschi ar fi încercat să o mituiască pe fosta deputată DA Arina Spătaru, în prezent președinta ALDE, pentru ca aceasta să lanseze pe arena politică din Moldova un partid pretins a fi pro-european, dar care să promoveze, din umbră, interesele lui Șor. În schimb, Șor i-ar fi promis fostei parlamentare bani pentru partid și salarii lunare pentru toții membrii formațiunii. Ex-deputatul a denunțat intențiile lui Șor și Nesterovschi, însă, organului de urmărire penală și a conlucrat, sub acoperire, împreună cu ofițerii anticorupție, pentru ca cei doi să fie trași la răspundere. Detalii AICI.

Pe 22 septembrie, Arina Spătaru a făcut mai multe dezvăluiri de presă din perioada în care a lucrat „sub acoperire”, sub conducerea organelor de drept. Detalii – AICI.

În aceeași zi, Șor a recunoscut că a purtat discuții cu Spătaru privind finanțarea unui proiect politic cu vector pro-european, însă pentru că aceasta l-ar fi convins că este „împotriva” actualei guvernări. Totodată, Șor susține că nu el a contactat-o primul pe lidera ALDE, dar ea.

Pe 26 septembrie, președintele CUB Igor Munteanu a declarat că Arina Spătaru ar fi investigat cazul „sub acoperire” inclusiv pe teritoriul Israelului. La scurt timp, PA și Serviciul Informație și Securitate (SIS) au dezmințit informația, precizânt că Arina Spătaru a investigat cazul exclusiv pe teritoriul Moldovei. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: