Impeachment pentru președinta Georgiei? Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că Salome Zurabișvili a încălcat Constituția
Full Article 3 minutes read

Impeachment pentru președinta Georgiei? Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că Salome Zurabișvili a încălcat Constituția

Curtea Constituțională a recunoscut că președintele georgian Salome Zurabișvili a încălcat Constituția țării, urmare a vizitelor externe care nu au fost aprobate de guvernul de la Tbilisi, scrie Paper Kartuli. Acum, partidul de guvernare poate începe procedura de demitere a președintelui. 

Curtea Constituțională a recunoscut că președintele georgian, Salome Zurabișvili, a încălcat Constituția țării.

Pe 31 august, președintele Georgiei Salome Zurabișvili a efectuat o vizită de lucru în Germania. S-a aflat că aceasta și alte nouă vizite externe nu au fost aprobate de administrația guvernamentală.

Liderul partidului de guvernare Irakli Kobakhidze a spus că Zurabișvili a încălcat Constituția și că „Visul Georgian” începe procedura de impeachment (demitere din funcție) a președintelui. Kobakhidze a adăugat că președintele știa că încalcă legile. Potrivit acestuia, dovada nelegitimității călătoriilor este că acestea nu au fost plătite de la buget. 

După decizia instanței că legile au fost încălcate și că există motive pentru demitere, va sesizat Parlamentul. Dacă parlamentul este în sesiune, are la dispoziție 5 zile pentru a include subiectul pe ordinea de zi. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, președintele parlamentului are o zi pentru a convoca o ședință extraordinară. După aceasta, deputații trebuie să ia o decizie în termen de 15 zile. Pentru aprobarea demiterii sunt necesare două treimi din voturi – 100. Dacă timp de 15 zile nu se votează, procedura de demitere se încheie. 

Reprezentanții instituției prezidențiale au declarat că procedura de demitere a fost declanșată fără niciun temei și că procesul este exclusiv de natură politică.

Anterior, Kobakhidze a recunoscut că este improbabil ca procedura de destituire să aibă succes întrucât partidul Visul Georgian, ce deţine o majoritate simplă în Parlament, va trebui să atragă voturi din tabăra opoziţiei.

***

Zurabişvili, fost diplomat francez de origine georgiană, a fost aleasă preşedintă a Georgiei în 2018 cu sprijinul partidului Visul Georgian.

Ulterior, şefa statului georgian a renunţat la sprijinul din partea acestui partid, pe care l-a acuzat de mai multe ori că este pro-rus şi insuficient de angajat faţă de aderarea Georgiei la UE şi la NATO, precizează Reuters Agerpres. În martie, Salome Zurabişvili a spus că se va opune unei legi controversate privind „agenţii străini” susţinută de guvernul georgian şi despre care criticii afirmă că este inspirată din legile ruse utilizate de Moscova pentru a reprima opoziţia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: