În Moldova vor fi create 24 centre de intervenție timpurie. Vârsta copiilor care pot beneficia de servicii va fi extinsă
Full Article 2 minutes read

În Moldova vor fi create 24 centre de intervenție timpurie. Vârsta copiilor care pot beneficia de servicii va fi extinsă

Accesul la serviciile de intervenție timpurie pentru copiii cu întârzieri în dezvoltare, risc de apariție a acestora sau dizabilități, va fi sporit. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, acest lucru va fi realizat prin dezvoltarea sistemului de servicii de intervenție timpurie la copii, în baza unui plan de acțiuni, aprobat de Guvern.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au menționat, pe 19 iulie, că va fi extinsă vârsta copiilor care pot beneficia de aceste servicii, de la trei ani – la cinci ani și create 24 de centre de intervenție timpurie în raioanele țării.

„Aceste acțiuni vor contribui la identificarea precoce a tulburărilor de dezvoltare la copii și includerea lor în programe de abilitare și reabilitare. De asemenea, în cadrul centrelor noi, copiii vor putea beneficia de asistență acordată de echipe interdisciplinare, pentru atingerea potențialului maxim de dezvoltare, asigurarea incluziunii educaționale și sociale a lor”, susțin reprezentanții Ministerului.

Se menționează că în prezent, accesul copiilor la servicii de intervenție timpurie este limitat „în mare parte din cauza lipsei centrelor în apropiere de locul de trai și dificultăților financiare întâmpinate de familii”.

Ministerul sănătății a precizat că pentru prestarea serviciilor de intervenție timpurie, în centrele noi, vor fi alocate mijloace financiare din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: