În premieră, Moldova a importat gaze lichefiate din SUA: Principalii furnizori de produse petroliere, de la începutul anului
Full Article 3 minutes read

În premieră, Moldova a importat gaze lichefiate din SUA: Principalii furnizori de produse petroliere, de la începutul anului

Republica Moldova a importat, în premieră, în primul trimestru al anului curent, gaz lichefiat din Statele Unite ale Americii (SUA), Franța, Letonia și Nigeria. Furnizorul de bază rămâne, însă, România, care și-a dublat, practic, cota în ultimul an, anunță Mold-street.com, cu referire la datele Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică.

Potrivit sursei citate, în primul trimestru al acestui an, în Republica Moldova au fost importate 205.289,3 tone de produse petroliere (benzină, motorină și gaz petrolier lichefiat), în scădere cu 3% (6.405 tone) față de aceeași perioadă din 2022. Cel mai mult s-a redus importul de motorină – cu circa 4,2% sau cu 6,530 de tone,  în timp ce importul de benzină și gaz lichefiat a crescut nesemnificativ – cu 105 tone și, respectiv, 20 de tone.

Potrivit ANRE, România, a rămas a fi principalul furnizor de produse petroliere pentru Republica Moldova, consolidându-și chiar poziția în primele trei luni ale anului curent până la o cotă de 100% la benzină, 90,6% la motorină și 66,5% la gaz lichefiat.

Din celelalte țări furnizoare de motorină, pentru primul trimestru al anului 2023 autoritatea de reglementare menționează: India cu o cotă 4,3%, Bulgaria cu 2,2%, Turcia cu 1,4% și Grecia cu 0,9%. Moldova a renunțat, însă, la piața rusească, de unde anterior se aproviziona cu aproximativ 25% din necesarul de motorină. În primele trei luni ale anului 2023, conform sursei, țara noastră nu a mai importat acest tip de carburant din Est.

La importul de gaz lichefiat, ca și în cazul motorinei și benzinei, furnizor de bază este România, cota acesteia constituind 66,5%, în creștere semnificativă față de primul trimestru al 2022, când cota era de 39,5%, iar principalul furnizor – Kazahstanul, cu 41,6%.

Totodată ANRE remarcă faptul că, în premieră pentru Republica Moldova, pe parcursul primului trimestru al anului curent au fost importate gaze lichefiate din țări precum Franța cu 4,9%; Nigeria cu 5,5%; Letonia 4,8% și SUA 3,6%.

Potrivit ANRE stocurile de produse petroliere la depozitele și stațiile de alimentare au crescut pe parcursul primului trimestru al 2023 cu circa 49% și la 31 martie 2023 erau suficiente pentru 28 zile la benzină; 14 zile la motorină și 31 zile la gazul lichefiat.

Pentru comparație la finele anului 2022, stocurile de benzină erau suficiente pentru 22 de zile de consum, cele de gaz lichefiat – pentru 21 de zile de consum, iar de motorină – doar pentru 9 zile de consum – cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: