În Republica Moldova se înregistrează un deficit de 2 300 cadre didactice. Majoritatea – la sate
Full Article 2 minutes read

În Republica Moldova se înregistrează un deficit de 2 300 cadre didactice. Majoritatea – la sate

În ultimul an, în Republica Moldova s-a înregistrat un deficit de circa 2 300 cadre didactice. Cea mai mare lipsă de profesori și învățători se înregistrează în localitățile rurale. Informația a fost confirmată, pe 15 iulie, de către ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală.

Noi ne dorim și am alocat și în acest an mai multe locuri pentru domeniul științe ale educației și prin această reorganizare și modernizare a învățământului superior dorim să sporim numărul tinerilor care vor depune actele la specialitățile pedagogice și să îi susținem pentru ca ei să fie încadrați în sistemul educațional”, a declarat Topală, însă a remarcat că, în ultimii ani, a crescut numărul de tineri care se angajează în acest domeniu.

Potrivit oficialului, deficitul de pedagogi este compensat prin faptul că profesorii existenți își asumă mai multe ore de muncă.

Ministrul Educației a mai spus că Executivul ia în calcul majorări salariale pentru cadrele didactice: „Cu prima ocazie când vom putea să o facem, se va întâmpla. În procesul de modernizare a universităților este, la fel, prevăzute creșterea salariilor”.

***

Anatolie Topală a mai anunțat că Guvernul a alocat primele 290 mln de lei pentru pentru renovarea sălilor de curs, a laboratoarelor și centrelor de cercetare din 7 universități și 6 colegii pedagogice. Cei mai mulți bani – 43,3 mln de lei vor ajunge la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Amintim că Ministerul Educației și Cercetării a dat, pe 27 iunie, startul reformei denumite „Universități Moderne”. Astfel, mai multe instituții de învățământ superior din Republica Moldova urmează a fi absorbite. Guvernul a decis să mențină independența Universităților din Taraclia și a celei de Sport. Cele două instituții de învățământ superior nu au fost incluse în versiunea finală a proiectului de reorganizare a universităților, pe care guvernul l-a aprobat în ședința din 13 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: