„Dosarul profesorilor turci se pare că este pus la murat”. Litvinenco cere detalii de la Procuratura Generală
Full Article 2 minutes read

„Dosarul profesorilor turci se pare că este pus la murat”. Litvinenco cere detalii de la Procuratura Generală

Deputatul blocului ACUM, Sergiu Litvinenco a expediat astăzi, 16 decembrie o interpelare în adresa Procuraturii Generale privind desfășurarea anchetei în dosarul profesorilor turci. Deputatul solicită să afle la ce etapă de instrumentare se află cauza penală respectivă, cine sunt persoanele implicate și ce statut procesual are fiecare dintre ele. Anunțul a fost făcut public pe pagina sa de Facebook, în contexul în care, potrivit lui Litvinenco, „dosarul profesorilor turci se pare că este pus la murat”.

„Mă interesează dacă procurorii analizează implicarea în toate acele fărădelegi a lui Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, or, precum se știe, ambii au avut de beneficiat urmare a acestui „serviciu” prestat lui Erdogan – primul a obținut bani pentru realizarea vestitului proiect ArenaChișinău, iar celălalt a obținut resurse financiare pentru renovarea clădirii Președinției”, a scris Litvinenco.

De asemenea, deputatul solicită informații despre implicarea fostului director al Serviciul de Informare și Securitate, Vasile Botnari, în procesul de expulzare a profesorilor turci.

Astăzi, 16 decembrie, Igor Dodon, a declarat că va discuta cu președintele Erdoğan subiectul expulzării profesorilor turci din Republica Moldova, în contextul în care fostului director al liceului „Orizont” din Ceadâr-Lunga i-ar putea fi mărit termenul de detenție. 

Amintim că cei șapte cetățeni străini au fost expulzați din Republica Moldova în dimineața zilei de 6 septembrie 2018. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Serviciul de Informație și Securitate a declarat atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

După cum s-a constatat anterior, aceștia au fost trimiși cu un zbor charter direct în Turcia, unde au fost arestați. Majoritatea dintre ei au fost deja condamnați, iar unii încă așteaptă în spatele gratiilor hotărârile judecătorești. Potrivit Curții Europene pentru Drepturile Omului, reclamanţii au fost expulzați printr-un transfer ilegal, care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: