Investiții de peste €14 mln în învățământul din Moldova. Gavrilița: Economia viitorului va fi bazată pe cunoaștere
Full Article 3 minutes read

Investiții de peste €14 mln în învățământul din Moldova. Gavrilița: Economia viitorului va fi bazată pe cunoaștere

13 instituții de învățământ din țară vor primi circa 14,3 milioane de euro. Banii vor fi investiți în 20 de proiecte. În urma implementării acestora, vor fi dotate circa 52 laboratoare și centre de cercetare, 67 săli de curs, săli polifuncționale și alte spații de instruire.

La evenimentul de lansare a proiectelor investiționale a participat prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, rectori ai universităților și directori de colegii.

Șefa Executivului a menționat că domeniul educației se va bucura în continuare de investiții în calitate și modernizare.

„Știm cu toții că economia viitorului va fi una bazată pe cunoaștere. Țara noastră are nevoie de ingineri care să construiască o Moldovă puternică, de specialiști consacrați în domeniul IT, de personal medical în care să avem încredere și care să ofere servicii de calitate, de profesori care să instruiască și să cultive valori în noile generații. Formarea tuturor acestor profesii trebuie să aibă loc cu metode și conținuturi relevante pentru secolul nostru”, a spus Gavrilița.

În același timp, Natalia Gavrilița a îndemnat conducătorii instituțiilor să implice cât mai multe tinere în domenii ca ingineria și tehnologiile informaționale.

„Resursa de inteligență și de inovare a femeilor și fetelor din țara noastră este imensă. Vă rog să le oferim împreună toate condițiile de care au nevoie pentru a-și valorifica potențialul enorm pe care îl au”, a declarat premierul.

Ministrul Educației și Cercetării a subliniat că resursele financiare acordate în cadrul proiectului vor ajuta instituțiile să devină mai puternice.

„Universitățile sunt centrul de putere al sistemului educațional și doresc ca, împreună, să le consolidăm pentru dezvoltarea țării noastre”, a comunicat Topală.

De menționat că proiectele investiționale au fost selectate în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Proiectul este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației Cercetării, în perioada 2020-2025.

Dintre entitățile selectate de echipa de concurs, 7 sunt instituții de învățământ superior publice: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei.

Totodată, au fost selectate 6 colegii pedagogice: Colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca, Colegiul „Iulia Haşdeu” din Cahul, Colegiul „Mihail Ciachir” din Comrat, Colegiul „Alexei Mateevici” din Chişinău, Colegiul „Vasile Lupu” din Orhei și Colegiul pedagogic „Ion Creangă” din Bălţi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: