VIDEO Un moldovean a prejudiciat statul belgian cu peste 3 mln EUR, din fabricarea ilegală a țigărilor: a fost reținut
Full Article 2 minutes read

VIDEO Un moldovean a prejudiciat statul belgian cu peste 3 mln EUR, din fabricarea ilegală a țigărilor: a fost reținut

Un moldovean, anunțat în căutare europeană, a fost reținut. Acesta ar fi prejudiciat statul belgian cu peste 3.000.000 euro din fabricarea ilegală a țigărilor. Moldoveanul fusese condamnat în Belgia, în lipsa lui, la 7 ani închisoare și primise o amendă în valoare de 800.000 euro. Bărbatul, aflându-se la Chișinău, a fost percheziționat și reținut. Urmare a perchezițiilor, de la acesta a fost ridicată o mașină de lux, inclusiv un pistol și cartușe. 

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat pe 2 februarie că un bărbat din Moldova a fost reținut, după ce a prejudiciat statul belgian cu peste 3.000.000 euro urmare a fabricării clandestine a țigărilor în Belgia.

Moldoveanul fusese condamnat în Belgia, în lipsa lui în acel stat, la 7 ani închisoare și la amendă de 800.000 euro. Ulterior, el a fost anunțat în căutare europeană.

Activitatea acestuia viza contrafacerea țigărilor prin linii clandestine de fabricare, contrabanda cu țigări, spălarea de bani și conducerea de către acesta a unei organizații criminale (formate inclusiv din cetățeni ai Moldovei), dintre aceștia peste 10 fiind condamnați la până la 7 ani închisoare, cu amenzi de 700.000 euro – 800.000 euro”, au relatat procurorii.

Urmare a informațiilor acumulate, autoritățile din Moldova au stabilit că bărbatul cu vârsta de peste 40 de ani a investit (prin spălare de bani) sume impunătoare de bani în proprietăți de lux – casă cu piscine și mașini.

În vederea camuflării spălării banilor, acestea și-a înregistrat o parte din proprietăți pe persoane interpuse”, au menționat procurorii.

Urmare a perchezițiilor desfășurate la Chișinău, de la acesta a fost ridicată „o mașină de lux, pistol și cartușe păstrate necorespunzător, precum și acte și telefoane care urmează să fie supuse cercetărilor”.

Ulterior reținerii bănuitului, PCCOCS i-a formulat învinuirea și a solicitat plasarea acestuia în arest preventiv, pentru 30 de zile. Totuși, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus plasarea acestuia în arest la domiciliu. Așa cum procurorii PCCOCS consideră că această măsură i-ar permite să influențeze investigațiile penale, oamenii legii o vor contesta, la Curtea de Apel Chișinău”, au comunicat procurorii.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: