Iohannis și Metsola au discutat, la Strasbourg, despre cum UE poate ajuta Moldova: „Ei vor să fie parte din Uniune, noi vrem să fie cu noi”
Full Article 2 minutes read

Iohannis și Metsola au discutat, la Strasbourg, despre cum UE poate ajuta Moldova: „Ei vor să fie parte din Uniune, noi vrem să fie cu noi”

Parcursul european al Republicii Moldova a fost discutat miercuri, 7 februarie, la Strasbourg, de președintele României, Klaus Iohannis, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Liderul de la Cotroceni a anunțat că a analizat, împreună cu Metsola, felul în care UE poate sprijini țara noastră pe calea integrării în UE, potrivit unui comunicat emis de Președinția de la București.

„Am discutat, cum discutăm de fiecare dată, trebuie să vă spun, și despre Moldova – ce se poate face pentru a veni în sprijinul Moldovei, mai ales acum, după ce s-a decis că este cazul să devină parte a spațiului european”, a declarat președintele român.

Klaus Iohannis a reiterat, la Strasbourg, că UE „trebuie să se extindă”. Potrivit lui, funcționarea Uniunii în interior „trebuie să devină mai eficientă, mai fluidă și mai rapidă”.

„Este nevoie să includem Moldova, Ucraina, Balcanii de Vest. Ei vor să fie parte din Uniune, noi vrem să fie cu noi. De ce durează pentru unii deja de 20 de ani aceste discuții? Deci trebuie să fim și aici mai hotărâți, mai aplicați”, a mai spus Klaus Iohannis, potrivit comunicatului citat.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE pe 3 martie 2022. Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar pe 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată. La sfârșitul anului trecut, pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: