Chicu, acuzat că a lezat demnitatea persoanelor cu afecțiuni ale sănătății mintale. Declarația, semnată de 19 organizații civice
Full Article 2 minutes read

Chicu, acuzat că a lezat demnitatea persoanelor cu afecțiuni ale sănătății mintale. Declarația, semnată de 19 organizații civice

Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare va depune plângeri la Consiliul pentru egalitate și Consiliul Audiovizualului pentru utilizarea de către ex-premierul Ion Chicu A sintagmEI „bolnav mintal” în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit reprezentanților instituției, limbajul respectiv alimentează prejudecățile și stereotipurile înrădăcinate față de persoanele cu dizabilități psiho-intelectuale. Contactat de NM, liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) nu a vrut să comenteze acuzațiile. 

Potrivit reprezentanților Coaliției pentru Incluziune și Nediscriminare, în data de 13 februarie, în cadrul emisiunii ”Puterea a patra”, ex-premierul Ion Chicu a utilizat un limbaj care „alimentează prejudecățile și stereotipurile înrădăcinate față de persoanele cu dizabilități psiho-intelectuale”.

A utiliza sintagma ”bolnav mintal”, pentru a critica declarațiile anumitor demnitari, este deplasat și pune într-o lumină negativă persoanele cu afecțiuni ale sănătății mintale. Utilizarea unui astfel de limbaj creează un mediu favorabil de desconsiderare a grupului vizat, lezându-le demnitatea umană. Declaraţiile politicienilor care conduc la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator, care au ca efect lezarea demnității umane sau aduc prejudicii oricărui grup social deja sunt sancționabile conform ultimelor modificări la legislație”, se arată în declarație.

Plângerea a fost semnată de către:

Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare
Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD)
AO Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)
AO Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M”
AO Centrul de Resurse Juridice (CRJM)
Asociația „Promo-LEX”
AO Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM)
Ana Furtună
AO Uniunea Organizațiilor Invalizilor din RM
AO Asociația de Reabilitare a Invalizilor din RM
AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM)
AO Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD)
Asociația Națională a Mediatorilor Comunitari din R.M.
AO Keystone Moldova
AO Inițiativa Pozitivă
Centrul pentru Drepturile Romilor
Platforma pentru Egalitatea de Gen
Ion Bambuleac, jurist, președinte A.O.Moldoway
AO”AB initio- pentru o societate prosperã”
Centrul de Justiție Socială ECHITATE
Elena Rațoi


***

De menționat că ex-prim ministrul Ion Chicu a menționat “astea sunt convulsii a unui om bolnav mintal, vă rog să mă credeți” drept comentariu la declarația președintei Maia Sandu cu privire la securitatea statului.

Contactat de NM, Ion Chicu a menționat că nu va comenta criticile.

 


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: