Israelul cere ca peste 1 milion de palestinieni să părăsească nordul Fâșiei Gaza și să se mute în sud
Full Article 2 minutes read

Israelul cere ca peste 1 milion de palestinieni să părăsească nordul Fâșiei Gaza și să se mute în sud

Israelul cere ca peste un milion de oameni din nordul Fâșiei Gaza să se mute în sud în următoarele 24 de ore. Anunțul a fost făcut de Organizația Națiunilor Unite (ONU), relatează BBC News. Potrivit ONU, ordinul trebuie anulat. Într-o reacție, reprezentantul Israelului la ONU Gilad Erdan a spus că declarația organizației „este rușinoasă”. 

Reprezentanții ONU au menționat că au primit informația că Israelul a ordonat locuitorilor din partea de nord  Fâșiei Gaza să se mute în sudul enclavei în termen de 24 de ore.

ONU solicită cu tărie anularea oricărui astfel de ordin, dacă va fi confirmat, pentru a evita transformarea unei situații deja tragice într-una catastrofală”, a comunicat Organizația.

Potrivit ONU, ordinul care a venit vineri în jurul miezului nopții afectează aproximativ 1,1 milioane de oameni – jumătate din populația întregii Fâșii Gaza. Organizația a mai precizat că în nordul fâșiei se află un oraș dens populat al Gaza.

Reprezentantul Israelului la ONU Gilad Erdan a reacționat la declarația organizației. Acesta a spus că „reacția ONU la avertismentul Israelului adresat locuitorilor din Gaza este rușinoasă”.

Ani de zile, ONU a închis ochii la înarmarea și utilizarea de către Hamas a populației civile și a infrastructurii civile din Gaza ca refugiu pentru arme și crime. Acum, în loc să se alăture Israelului, ai cărui cetățeni au fost uciși de teroriștii Hamas și care încearcă să minimizeze daunele aduse celor care nu sunt implicați, ea ține predică Israelului”, a comunicat reprezentantul Israelului la ONU.

BBC scrie că Israelul s-ar pregăti pentru o ofensivă terestră, adunând soldați, artilerie grea și tancuri până la granița cu Gaza.

***

Pe 12 octombrie, ONU declara că peste 338 mii de oameni și-au părăsit casele din Fâșia Gaza. Le Monde preciza că persoanele din Fâșia Gaza sunt strămutate în adăposturile agenției ONU care sprijină refugiații palestinieni. Unele persoane au fugit în școlile conduse de Autoritatea Palestiniană. Altele au fost adăpostite de rude, vecini și o biserică, dar și alte facilități din Gaza. De cealaltă parte, Radio Svoboda a scris că Egiptul refuză să deschidă coridoare umanitare pentru refugiații palestinieni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: