Kievul analizează patru versiuni ale motivului prăbușirii avionului din Teheran. Ce spun experții iranieni
Full Article 3 minutes read

Kievul analizează patru versiuni ale motivului prăbușirii avionului din Teheran. Ce spun experții iranieni

Autoritățile de la Kiev iau în calcul patru versiuni ale motivului prăbușirii avionului ucrainean cu 176 de persoane la bord, inclusiv doborârea în urma lansării unei rachete anti-aeriene de tip Tor, dar și un atentat terorist, scrie BBC, atăzi, 9 ianuarie. Declarația a fost făcută de secretarul Consiliului național de securitate și apărare al Ucrainei, Alexei Danilov. 

Potrivit oficialului ucrainean, experții iau în calcul patru versiuni:

– doborârea avionului cu o rachetă anti-aeriană, inclusiv de tip Tor;

– lovirea de o dronă sau de un alt obiect;

– avarierea și explozia unui motor, din motive tehnice;

– o explozie la bordul aeronavei, în urma unui atac terorist.

Între timp, Iranul a publicat un raport preliminar privind accidentul aviatic. Potrivit experților iranieni, cauza cea mai probabilă este o defecțiune tehnică. Aceștia susțin că piloții aparatului de zbor au încercat să readucă avionul la aeroport, la scurt timp după decolare.

„Inițial, avionul s-a îndreptat spre vest, ca să părăsească zona aeroportului, însă a apărut o problemă, iar după aceea s-a întors spre drepta, iar în momentul prăbușirii se întorcea spre aeroport”, a declarat președintele Organizației Aviației Civile Iraniene, Ali Abedzade. Acesta a precizat că piloții nu au anunțat că la bord s-a produs o situație excepțională.

De asemenea, experții iranieni consideră că la bordul avionului, înainte de prăbușire, a izbucnit un incendiu. Mertorii susțin că aeronava ardea în momentul căderii. Motivul aprinderii focului nu a fost, deocamdată, stabilit. Totodată, autoritățile de la Teheran au refuzat să predea cutiile negre ale avionului, însă au invitat o echipă de experți ucraineni să participe la investigație. Aceștia au ajuns deja la Teheran.

Inițial, reprezentantul Ministerului de Transporturi din Iran, Qassim Nizmani, a anunțat că versiunea preliminară a accidentului aviatic este o defecțiune la unul dintre motoarele avionului.

Cu toate acestea, experții au explicat pentru BBC că avioanele de tip Boeing 737-800 dispun de capacitatea de a continua zborul cu un singur motor. Pe de altă parte, aceștia susțin că felul cum au fost împrăștiate fragmentele din aeronavă nu susțin ipoteza atacului cu o rachetă anti-aeriană.

Amintim că avionul de tip Boeing 737-800, cu 176 de oameni la bord, s-a prăbușit la câteva minute după decolare. Toate persoanele aflate în aeronavă au murit. Aparatul de zbor urma să efectueze cursa Teheran-Kiev. 

Autoritățile de la Kiev au decretat zi de doliu național pentru 9 ianuarie. 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: