„Kremlinul, părinții voștri spirituali, vă ciopârțesc”. Grosu anunță că deputații lucrează asupra Codului Parlamentului, care să sancționeze traseismul politic
Full Article 3 minutes read

„Kremlinul, părinții voștri spirituali, vă ciopârțesc”. Grosu anunță că deputații lucrează asupra Codului Parlamentului, care să sancționeze traseismul politic

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) elaborează proiectului Codului Parlamentului, care va stipula sancțiuni pentru parlamentarii care părăsesc formațiunea din partea căreia au ajuns în componența legislativului. Precizarea a fost făcută pe preșesintele Parlamentului Igor Grosu, în cadrul ediției din 11 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova. Igor Grosu a menționat că deputații din opoziție s-au angajat, de asemenea, să lucreze asupra inițiativei legislative.

Speaker-ul Grosu a declarat că PAS a propus deputaților fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) să lucreze împreună la proiectul de lege privind Codul Parlamentului, iar aceștia s-au angajat verbal să o facă.

Avem, acum, pe rol proiectul Codului Parlamentului. Parcă am văzut un angajament, spus cel puțin verbal, din partea opoziției. Că sunt interesați să muncească la acest proiect. Le-am zis foarte clar: „Voi sunteți, acum, cei care suferiți de pe urma a ceea ce numim noi traseism politic. Kremlinul, părinții voștri spirituali, ei vă ciopârțesc. Poftim, haideți, veniți să discutăm acest proiect al Codului Parlamentului, împreună să votăm niște prevederi care să- descurajeze pe cei care ajung să vândă”. Să-i sancționăm că are justiția treaba (…) Dar noi în calitate de deputați, haideți să-i sancționăm prin anumite prevederi”, a menționat acesta.

Igor Grosu a spus că prevedirile Codului Parlamentului ar putea include sancțiuni financiare și interdicții de a face parte din comisiile parlamentare și delegații.

Da eu pot ce pot în calitate de președinte de Parlament, dar, cum am spus, să avem prevederi prin care să fie sancțiuni, de reprezentare în comisii, de reprezentare în delegații. Să fie sancționați, inclusiv și financiar, pentru prestație, absențe și așa mai departe”, a spus președintele Parlamentului.

***

De la începutul anului, mai mulți deputați, dar și membri din teritoriu ai Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) au părăsit formațiunea în favoarea „Renașterii”, partid apropiat fugarului Ilan Șor. Între ei se numără Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Suhodolskii, care nu și-au predat fotoliile și au rămas deputați independenți.

În martie 2023, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat a înregistrat un proiect de lege pentru modificarea Constituției în legătură cu traseismul politic. Deputatul socialist Vlad Batrîncea a spus că în urma votului parlamentarilor, deputații nu vor avea dreptul să părăsească fracțiunile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: