La Chișinău a fost lansat un documentar despre lupta pentru pace a femeilor din Ucraina
Full Article 3 minutes read

La Chișinău a fost lansat un documentar despre lupta pentru pace a femeilor din Ucraina

La un an distanță de începutul agresiunii militare nejustificate a Rusiei în Ucraina, la Chișinău a fost proiectat documentarul „Oh, Sister!”. Filmul prezintă istoriile a șase femei din Ucraina care luptă pentru pace și demnitate. La proiecție au participat ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks și cel al Ucrainei, Marko Shevchenko, care alături de reprezentanții ambasadelor rezidente și oficialii moldoveni au adus un omagiu celor care luptă în Ucraina pentru dreptul lor de a trăi într-un stat independent.

„Războiul nu e doar despre atacuri militare, războiul implică poveștile oamenilor, oameni care luptă pe diverse fronturi, care participă într-un mod sau altul la edificarea sistemului de apărare a propriei țări. Războiul din Ucraina, dar și acest film documentar, ne convinge, încă o dată, că războiul are și față de femeie. Poveștile celor șase femei ucrainene prezentate în documentar sunt impresionante. Ele sunt eroine adevărate care luptă pentru pace, iar angajamentul lor este o mărturie a speranței și rezistenței. Două treimi din refugiații care au găsit adăpost temporar în Republica Moldova sunt femei, care încearcă să-și continue viața aici de dragul copiilor lor”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

La Chișinău a fost lansat un documentar despre lupta pentru pace a femeilor din Ucraina

„Fiecare ucrainean luptă pentru țara sa, pentru libertate, pentru independență și pentru pace. Și, o mare parte din această luptă are loc în afara frontului. Femeile ocupă un loc central în această luptă. Trebuie să recunoaștem rolul crucial pe care îl joacă femeile nu numai pentru că acesta reflectă realitatea, ci și pentru că, în eventualul proces de reconstrucție și de restabilire, pacea durabilă și sustenabilă va fi obținută numai dacă vocile femeilor vor deveni auzite și vor fi luate în considerare”, a menționat Justīne Elferte, producătoarea filmului „Oh, Sister!”.

La Chișinău a fost lansat un documentar despre lupta pentru pace a femeilor din Ucraina

Filmul „Oh, Sister!” dezvăluie curajul de neclintit al celor care opun rezistență ofensivei ruse. Acesta prezintă poveștile emoționante ale femeilor din Ucraina – juriste, medici, voluntare, conductoare – care au ales să rămână în țara lor, să salveze vieți și să lupte pentru pace și dreptate. Protagonistele documentarului dezvăluie lucruri mai puțin cunoscute, împărtășesc din propria experiență și inspiră prin curajul de care dau dovadă în fiecare zi. Filmul a fost produs de Nobel Women’s Initiative în parteneriat cu United for Ukraine, în urma călătoriei a trei femei laureate ale Premiului Nobel pentru Pace – Tawakkol Karman din Yemen, Jody Williams din SUA și Leymah Gbowee din Liberia – în regiunile Cracovia, Polonia și Lviv, Ucraina, în iunie 2022.

Filmul „Oh, Sister!” – disponibil online la  https://www.nobelwomensinitiative.org/oh_sister – va fi difuzat și de unele posturi de televiziune naționale, regionale și locale. De asemenea, o proiecție publică a documentarului va fi organizată la 1 martie 2023, începând cu 18.00, în incinta Europe Café (mun. Chișinău, str. Sciusev, 97). Doritorii de a participa, se pot înscrie AICI. 

La Chișinău a fost lansat un documentar despre lupta pentru pace a femeilor din Ucraina

Republica Moldova este țara cu cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor. Aproape 750.000 de ucraineni – majoritatea femei și copii –  au traversat hotarul Republicii  Moldova în căutarea unui loc în siguranță, dintre care aproape 100.000 au rămas în Republica Moldova.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: