La Chișinău a fost lansată Expoziția „Ecoul Războiului”, realizată de un fotograf sirian. Agresiunea militară din Ucraina și Siria – în imagini
Full Article 3 minutes read

La Chișinău a fost lansată Expoziția „Ecoul Războiului”, realizată de un fotograf sirian. Agresiunea militară din Ucraina și Siria – în imagini

Expoziția „Ecourile războiului”, realizată de fotograful sirian, Omar Sanadiki, a fost deschisă publicului larg în incinta Muzeului Național de Istorie al Moldovei. Expoziția prezintă războaiele din Siria și Ucraina. Fotografiile din Ucraina au fost realizate în luna iunie a acestui an și au fost aduse la Chișinău de către Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) în cadrul unui proiect de colaborare cu autorul. Expoziția „Ecourile războiului” va putea fi văzută la muzeu până la de 31 octombrie 2023.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei UE în Moldova, prin fotografiile sale, Sanadiki oferă o călătorie vizuală reflexivă, care contrapune atmosfera turbulentă a războiului care a izbucnit în 2011 în Siria cu cea surprinsă în 2023 în Ucraina. Sanadiki documentează războiul din Siria chiar din prima zi, fotografiind distrugerile și viața locuitorilor din Homes, Aleppo și Damasc. Ideea expoziției s-a născut în Ucraina, în timpul unei instruiri pentru mass-media organizate de SEAE, la care a participat Sanadiki.

În timpul vizitei în Ucraina și vorbind cu jurnaliștii ucraineni, m-am simțit inspirat văzând cum poporul ucrainean face față războiului. Mi-a adus aminte de poporul meu, de sirieni. De suferința și durerea noastră”, a menționat Omar Sanadiki în cadrul evenimentului de deschidere oficială a expoziției.

În cadrul a 10 povești intense, Sanadiki a combinat fotografiile pe care le-a făcut în Siria cu imagini din Ucraina, de la reacții personale la distrugerile cauzate de război, arătând interiorul caselor bombardate, mâinile care trec prin dărâmături în căutarea unor amintiri șterse și fragmente din viețile trecute. De asemenea, el ilustrează modul în care viața continuă în ambele națiuni, cu povești cotidiene ale familiilor, prietenilor și trecătorilor care trăiesc mai departe în Siria și Ucraina.

La Chișinău a fost lansată Expoziția „Ecoul Războiului”, realizată de un fotograf sirian. Agresiunea militară din Ucraina și Siria - în imagini

euneighbourseast.eu

Aceste fotografii reprezintă două experiențe îndepărtate, dar întrepătrunse, de război, suferințe și reziliență. Ele depășesc granițele geografice, culturale sau lingvistice”, a declarat directorul Direcției Comunicare strategică și previziune a SEAE Aude Maio-Coliche în cadrul deschiderii expoziției.

La rândul său, ambasadorul UE în Moldova a vorbit despre importanța documentării războaielor din Ucraina și Siria.

Este foarte important să existe artiști care documentează acest rău, dar și umanitatea, felul în care viața continuă, cum se nasc și cresc copiii, chiar și pe fundalul caselor bombardate. (…) Pentru mine este și o amintire a faptului, că trebuie să fim de partea bună a istoriei. Cred că putem să ne mândrim cu faptul că Uniunea Europeană și Republica Moldova, atât în cazul Siriei, cât și în cazul războiului din Ucraina – a agresiunii militare neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei – sunt de partea corectă a istoriei, nu doar în vorbe, ci și în fapte”, a declarat Janis Mazeiks.

Expoziția „Ecourile Războiului” este rezultatul unei instruiri pentru massmedia care a avut loc în Polonia și Ucraina pentru jurnaliștii din afara Uniunii Europene, organizată de SEAE în această vară. Aceasta va rămâne expusă la Muzeul Național de Istorie al Moldovei până la 31 octombrie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: