Liceul „Lucian Blaga”, singurul cu predare în limba română de la Tiraspol, și-a reluat activitatea
Full Article 3 minutes read

Liceul „Lucian Blaga”, singurul cu predare în limba română de la Tiraspol, și-a reluat activitatea

Liceul „Lucian Blaga”, singurul cu predare în limba română de la Tiraspol, și-a reluat activitatea și este în pregătiri pentru începerea noului an de studii. Anunțul a fost făcut pe 10 august de Biroul Politici de Reintegrare. Anterior, autoritățile locale au refuzat înregistrarea instituției de învățământ şi i-au suspendat activitatea pe un termen de 3 luni.

Biroul Politici de Reintegrare a precizat că, prin canalul de dialog de la nivelul reprezentanților politici în procesul de reglementare transnistreană, Chișinăul a informat mediatorii și observatorii formatului de negocieri „5+2” și a sesizat Tiraspolul cu privire la situația creată.

Reprezentanții Chișinăului și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu potențiala tensionare premeditată a situației în jurul acestei instituții de învățământ și a lansat un apel de a asigura respectarea înțelegerilor anterior agreate, a se abține de la acțiuni unilaterale, a elimina barierele artificiale și a contribui neîntârziat la soluționarea problemelor constatate.

„Biroul politici de reintegrare și vicepremierul pentru Reintegrare sunt într-un contact permanent cu oficiul reprezentantului politic de la Tiraspol, Misiunea OSCE în Moldova, partenerii internaționali relevanți și cu conducerea liceului, iar în rezultatul mobilizării eforturilor și a interacțiunii constructive la ziua curentă s-a reușit depășirea dificultăților anterior remarcate și revenirea la o activitate funcțională a instituției, cu desfășurarea pregătirilor necesare pentru începutul noului an școlar și organizarea unui proces de studii calitativ”, a anunțat Biroul Politici de Reintegrare.

O sesizare privind suspendarea activității Liceului „Lucian Blaga” a fost făcută de Asociația Promo-LEX, dar și de Avocatul Poporului. Drept motiv formal pentru refuzul înregistrării a fost invocat „modul necorespunzător de numire a noului director al instituției”.

Amintim că fostul director al singurului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol, Ion Iovcev, a fost demis în luna iunie 2021. Ordinul a fost semnat de ministrul interimar al Educației, Lilia Pogolșa, pe motiv că Iovcev a atins vârsta de pensionare.

Ion Iovcev a deținut funcția de director al Liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” de la Tiraspol timp de 29 de ani. A fost apreciat, anterior, cu Ordinul Republicii. În 2014 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”. Distincția i-a fost oferită de ex-președintele României, Traian Băsescu, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti.

După demitere, lui Ion Iovcev i-a fost propusă funcția de consilier al parlamentarului european român Eugen Tomac.

Anterior, dificultăți aproximativ similare au fost raportate și din partea Liceului Teoretic „Evrika” din or. Râbnița. Și în acest caz au fost dispuse măsuri prompte întru revenirea proceselor în albia normalității.

În regiunea transnistreană sunt 8 instituții de învățământ cu predare în grafie latină.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: