Limba română pentru minoritățile etnice, prioritatea Guvernului. Ministrul Educației a anunțat când va fi lansat proiectul
Full Article 2 minutes read

Limba română pentru minoritățile etnice, prioritatea Guvernului. Ministrul Educației a anunțat când va fi lansat proiectul

Programul național privind învățarea limbii române de către minoritățile etnice, pentru anii 2023-2025, a devenit o prioritate pentru Guvernul Recean. Actualul program, spre deosebire de cel precedent, prevede și instruirea populației adulte, nu doar a preșcolarilor, elevilor și studenților. Declarațiile au fost făcute publice de către ministrul Educației Anatolie Topală.

„Recent a fost aprobat în Guvern programul de învățare a limbii române de către minoritățile populare naționale, inclusiv populația adultă. Ministerul pregătește lansarea unei achiziții pentru desfășurarea instruirilor pentru populația adultă. Acest document prevede mai multe măsuri, care ar înbunătăți procesul de învățarea limbii române în grădinițe și școli, dar și cursuri de instruire de cunoaștere a limbii române de către adulți. Suntem în proces de elaborare a caietului de sarcini pentru a anunța licitația. Planificăm în luna mai să dăm startul”, a informat Anatolie Topală.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, susține că acest subiect este prioritizat în cadrul Executivului.

Amintim că premierul Dorin Recean își propune pe parcursul mandatului său să dezvolte multiculturalismul moldovenesc. Oficialul susține că guvernarea trebuie să dezvolte și să păstreze limbile etniilor din țara noatră.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a promulgat legea prin care sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” pe 22 martie. Șefa statului a declarat că a fost confirmat „un adevăr istoric și incontestabil – limba de stat a Republicii Moldova este cea română”.

În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: