Mai multe instituții publice renovate și eficientizate energetic. Guvernul va investi €90 mln în trei ani
Full Article 2 minutes read

Mai multe instituții publice renovate și eficientizate energetic. Guvernul va investi €90 mln în trei ani

3% din instituțiile publice din Republica Moldova vor fi renovate și eficientizate energetic în următorii trei ani. Guvernul va investi pentru acest scop 90 de milioane de euro. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat pe 6 martie Programul privind renovarea clădirilor autorităților administrației publice centrale de specialitate pentru anii 2024-2026.

Potrivit Guvernului, scopul acestui Program este de a asigura eficiența energetică a clădirilor publice și de a îndeplini cerințele de performanță energetică stabilite de lege.

Documentul stabilește lista clădirilor care vor fi reabilitate, măsurile de eficiență energetică, care urmează a fi implementate și costurile aferente. În total, peste 106 de mii de m2 a edificiilor publice vor fi renovate și eficientizate energetic, ceea ce va permite obținerea unor economii de circa 3 milioane de euro pe an.

De asemenea, realizarea Programului are drept obiectiv consolidarea și sporirea securității energetice a țării prin creșterea eficienței energetice, dezvoltare durabilă, economisirea resurselor energetice primare și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Prin reabilitarea energetică a clădirilor publice acestea vor obține clasa de performanță energetică „B” sau superioară. Astfel, nu doar reducem costurile cu energia și sporim confortul termic, ci vom demonstra și rolul exemplar al clădirilor publice. Astfel, vom încuraja și mediul privat și rezidențial să investească în eficiență energetică”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Programul va fi finanțat de Guvern, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în cadrul proiectului proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” cofinanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, și parțial din mijloacele alocate în cadrul proiectului „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică“, finanțat de Executivul Germaniei și parțial din mijloacele alocate în cadrul proiectului „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: