Grupurile sanitare din peste 150 de școli din Moldova vor fi renovate. Perciun: „Îndemnăm autoritățile locale să depună proiecte”
Full Article 2 minutes read

Grupurile sanitare din peste 150 de școli din Moldova vor fi renovate. Perciun: „Îndemnăm autoritățile locale să depună proiecte”

În următorii doi ani, vor fi renovate și dotate grupurile sanitare din peste 150 de școli din Republica Moldova. Dintre acestea, 125 vor fi modernizate cu suportul UNICEF. Totodată, alte 17 instituții beneficiază de reparații similare cu sprijinul Băncii Mondiale. Din contul mijloacelor de la bugetul de stat, în acest scop, în anul curent, au fost alocați 25 milioane de lei, iar apelul pentru concurs urmează să fie lansat în luna februarie. Informațiile au fost confirmate de ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun, în cadrul unui eveniment public din 2 februarie.

În context, Dan Perciun invitat toate instituțiile care vor să beneficieze de reparația grupurilor sanitare din contul resurselor oferite de stat să depună proiecte tehnice la concursul care va fi lansat în luna februarie.

Îndemnăm autoritățile publice locale să depună proiecte calitative pentru îmbunătățirea condițiilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ general ca să reușim să valorificăm aceste resurse și să asigurăm condiții decente pentru toți elevii și profesorii”, a declarat Dan Perciun, la eveniment.

Lucrările urmează să demareze în perioada vacanței de vară.

Potrivit Ministerului Educației, în perioada octombrie-noiembrie 2023, în parteneriat cu UNICEF, a susținut o evaluare voluntară a infrastructurii și serviciilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă în instituțiile școlare din țară.  Din cele 589 de instituții participante la evaluare, 175 au raportat că utilizează atât toaletele cu apă, cât și latrinele amplasate în exterior. În 61 de instituții evaluate, copiii pot utiliza doar toaletele amplasate în curtea școlii. În 393 de instituții, cabinele de toaletă nu sunt proiectate pentru a fi ușor accesibile persoanelor cu mobilitate redusă. 

Conform datelor SIME, 149 de instituții de învățământ general din 1 203 care sunt în țară nu au bloc sanitar în interior.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: