Mai multe ONG-uri din Moldova cer Rusiei instituirea unui armistițiu pe perioada sărbătorilor pascale
Full Article 2 minutes read

Mai multe ONG-uri din Moldova cer Rusiei instituirea unui armistițiu pe perioada sărbătorilor pascale

Membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, care întrunește 100 de organizații membre, „condamnă cu fermitate crimele de război săvârșite de către Federația Rusă în Ucraina, inclusiv catastrofa umanitară creată în orașul Mariupol”.

Într-o declarație emisă pe 22 aprilie, aceștia salută apelul Secretarului General ONU pentru instituirea unui armistițiu în perioada sărbătorilor pascale și demersul conducerii Ucrainei de a realiza evacuarea civililor, răniților și militarilor blocați de către forțele armate ruse pe teritoriul uzinei Azovstal în schimbul eliberării prizonierilor de război ruși.

„Considerăm că un astfel de schimb va contribui la detensionarea parțială a situației și va permite evitarea unei catastrofe umanitare de proporții mai mari. Facem apel către comunitatea internațională să ceară conducerii Federației Ruse instituirea unui armistițiu pe perioada sărbătorilor pascale, sărbători sacre pentru majoritatea credincioșilor din Rusia și Ucraina”, se arată în declarație.

Totodată, membrii platformei, cer Federației Ruse să asigure evacuarea civililor, răniților și militarilor de pe teritoriul uzinei Azovstal spre zonele controlate de autoritățile constituționale ucrainene sub monitorizarea misiunilor umanitare internaționale.

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a fost creată în anul 2011 și în acest moment are 100 de organizații membre, 7 dintre acestea constituind organizație umbrelă pentru alte peste 255 de organizații.

Misiunea Platformei este consolidarea procesului de integrare europeană și de dezvoltare democratică a Republicii Moldova, de a contribui la procesul de advocacy și monitorizare pentru implementarea Acordului de Asociere dintre RM-UE și alte documente relevante ce se referă la Parteneriatul Estic și relația RM-UE.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: