Mai mulți locuitori din Transnistria dețin pașapoarte ucrainene false. SBU din Ucraina a deconspirat o schemă de fabricare a actelor
Full Article 2 minutes read

Mai mulți locuitori din Transnistria dețin pașapoarte ucrainene false. SBU din Ucraina a deconspirat o schemă de fabricare a actelor

Autoritățile ucrainene au descoperit o schemă de fabricare ilegală a pașapoartelor ucrainene pentru cetățenii din Transnistria și a altor țări „cu pericol crescut de terorism”, inclusiv țările CSI și Rusia. Pentru 3-5 mii de euro, au fost emise ilegal pașapoarte ucrainene pentru a putea pleca apoi în UE. În timpul anchetei, autoritățile ucrainene au anulat cetățenia obținută ilegal de către 50 de cetățeni străini. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Securitate din Ucraina.

Potrivit autorităților din țara vecină, cetățenii Republicii Moldova ofereau fabricanților copii ale documentelor lor. Potrivit acestor documente, suspecții, sub pretextul pierderii pașapoartelor moldovenești, au făcut duplicate false ale acestora, adăugând informații că cetățeanul s-a născut în Ucraina. Documentele false au fost apoi predate angajaților centrelor de servicii administrative ucrainene implicate în schemă. La rândul lor, angajații acestor instituții au înregistrat străini într-unul dintre orașele ucrainene și le-au eliberat pașapoarte ucrainene. Întreaga procedură a durat de la două până la patru luni. Pentru acest serviciu, străinii au plătit 3-5 mii euro.

De asemenea, străinilor li s-au falsificat pașapoarte și pe baza unui pașaport ucrainean de tip vechi emis pe numele altcuiva.

Oamenii legii au efectuat 26 de percheziții în serviciul de migrație, autoritățile vamale din regiunea Cernăuți și Moldova. În timpul perchezițiilor, au fost confiscate aproape 150 de pașapoarte false. Drept urmare, la 50 de străini le-a fost anulată cetățenia ucraineană.

În Ucraina, a fost deschis un dosar penal cu privire la transportul ilegal de persoane peste frontiera de stat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: