„Mai puțin să ne plângem și mai mult să lucrăm, ajută”. Igor Grosu, despre nemulțumirile Veronicăi Dragalin
Full Article 3 minutes read

„Mai puțin să ne plângem și mai mult să lucrăm, ajută”. Igor Grosu, despre nemulțumirile Veronicăi Dragalin

Președintele Parlamentului Igor Grosu a comentat nemulțumirile șefei Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin în raport cu revederea competențelor pe PA și CNA. Grosu crede că „e bine” că PA este activă, dar trebuie „mai puțină emoție și mai multe argumente”. Potrivit lui Grosu, „asta e democrație, vii prezinți și convingi deputații”. El a adăugat că argumentul că „n-am cadrul legislativ care să-mi permită să mă manifest” este o pistă greșită și a îndemnat ca „mai puțin să ne plângem și mai mult să lucrăm”.

Grosu a fost întrebat dacă a auzit reacția pe care a avut-o șefa PA, „care a zis că nu este de acord cu ceea ce a votat Parlamentul” în privința revederii competențelor Procuraturii Anticorupție și CNA. 

„Evident că am auzit dar noi discutăm, polemizăm, prezentăm argumente și într-un final luăm o decizie. Eu nu prea îmi amintesc în Parlament unanimitate suta de procente. De aceea inclusiv și această instituție, e bine că este activă, e bine că este vocală, trebuie să înțeleagă – trebuie să vii, să prezinți argumente, mai puțină emoție, mai multe argumente și atunci noi avem toată deschiderea pentru inițiative. (…) Asta e democrație, vii prezinți, te faci cât mai convingător și convingi deputații”, a menționat el, la „Cutia Neagră” de la TV8.

Întrebat cât de justificate sunt temerile Veronicăi Dragalin „că prin aceste modificări de fapt instituția va fi slăbită”, Grosu a spus: „Un sfat pentru cei care conduc instituțiile, argumentul de felul „n-am cadrul legislativ care să-mi permită să mă manifest și să lucrez la suta de procente” este o pistă, îmi pare rău să spun, greșită. Nu a existat și nu o să existe cadru legal perfect. (…) Nu vă supărați, dar lucrezi cu cadrul legal care-l ai. Ai văzut că a apărut un impediment, un blocaj legislativ – vii, îl argumentezi, adaptezi. (…) Rugămintea mea e mai puțin să ne plângem și mai mult să lucrăm, asta chiar ajută. Obosește evident”.

Președintele Parlamentului a fost întrebat și cât de mulțumit este de conducerea PA. „Eu, ca și cetățenii, aștept mai mult”, a răspuns el. La precizarea „de la cine exact” așteaptă mai mult, el a declarat: „De la instituție”.

***

Amintim că, pe 27 iulie 2023, PA a criticat amendamentul înregistrat în Parlament, care schimbă competența și funcționalitatea instituției. Această schimbare legislativă, potrivit comunicatului emis de PA, va trimite aproximativ 500 de cazuri de corupție din gestiunea Procuraturii Anticorupție la alte procuraturi, unde procurorii, nu au pregătirea și experiența necesară pentru instrumentarea acestor cazuri. Astfel, instituția a îndemnat deputații să nu voteze amendamentul.

Ulterior, președintele Parlamentului Igor Grosu a comentat criticile șefei Procuraturii Anticorupție. Oficialul i-a sugerat lui Dragalin să nu intervină în activitatea politică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: