Maia Sandu, despre beneficiile minorităților după aderarea Moldovei la UE: „Statul va fi obligat să facă mai mult pentru aceste comunități”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre beneficiile minorităților după aderarea Moldovei la UE: „Statul va fi obligat să facă mai mult pentru aceste comunități”

Minoritățile naționale ar trebui să susțină procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru că statele-membre au obligația să asigure drepturile acestora, iar standardele sunt înalte. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul ediției din 17 decembrie a emisiunii „În profunzime”, de la Pro TV. Șefa statului a spus că în cazul în care Moldova va deveni membră UE, atunci statul va fi obligat să facă „mai multe” pentru minoritățile naționale. 

În timpul emisiunii, Maia Sandu a fost întrebată ce se va întâmpla dacă următoarea majoritate parlamentară din Republica Moldova nu va fi una pro-europeană, care este necesară pentru a fi continuate reformele pentru aderarea țării la UE.

Cetățeanul va decide cine poate să ducă integrarea europeană mai departe. E un lucru firesc în democrație. Și, bineînțeles, ceea ce putem noi să facem este să consolidăm sprijinul popular pentru integrarea europeană. Să le explicăm oamenilor care se lasă manipulați de propagandă, de dezinformare, de oamenii rușilor aici sau de mesajele Kremlinului care se scurg prin toate canalele și să combatem această dezinformare. Inclusiv Guvernul trebuie să explice mai mult care sunt avantajele integrării europene. Pentru că dacă toată lumea ar înțelege lucrurile așa cum sunt: de ce cineva ar fi împotrivă? (…) Eu sunt sigură că toți cetățenii vor să trăiască în pace în țara noastră. Toată lumea vrea să știe că avem un stat care e capabil să-și protejeze cetățenii, să aibă grijă de ei. O economie puternică, funcțiaonală, așa cum cere Uniunea Europeană, care să ofere condiții de muncă, condiții de viață pentru toată lumea. Deci un stat care respectă pe fiecare cetățean”, a răspuns președinta.

În acest conext, șefa statului a declarat că minoritățile naționale ar trebui să fie primele care să pledeze pentru integrarea țării noastre în UE.

Dacă vorbim despre minorități, în statele europene, în Uniunea Europeană, există niște standarde foarte înalte, prin care statul este obligat să asigure anumite condiții minorităților naționale. Deci, în mod obiectiv, minoritățile naționale ar trebui să fie primele care ar trebui să se pronunțe pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru că în cazul ăsta statul Republica Moldova va fi obligat să facă mai mult pentru aceste comunități. Dar pentru că avem foarte multă dezinformare, iată, încă există aceste frici. Trebuie să le depășim sau cel puțin să le reducem”, a argumentat aceasta.

***

Precizăm că Consiliul European a decis să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Informația a fost confirmată, în seara de 14 decembrie, de președintele Consiliului European Charles Michel. Detalii – AICI.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE la 3 martie 2022. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar la 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: