Șefa statului Maia Sandu susține că Găgăuzia a beneficiat și continuă să beneficieze de proiecte susținute de partenerii de dezvoltare ai Moldovei. Cu toate acestea, potrivit președintei, conducătorii Găgăuziei „uită să spună mulțumesc pentru aceste lucruri”. Maia Sandu consideră aceasta o „lipsă de informare obiectivă” care duce „la o manipulare a cetățenilor”. Prin urmare, ea a venit cu un îndemn către tinerii din regiune să ajute autoritățile Moldovei la combaterea dezinformării. Maia Sandu a adăugat că știe că „nu este o opinie bună în Găgăuzia despre conducerea țării”. „Pe de altă parte e și problema că noi comunicăm prea puțin, în special cu tinerii și asta este o bilă neagră pentru noi”, a spus președinta.
În cadrul forumului de la Comrat, șefa statului a îndemnat tinerii din regiune să ajute autoritățile Moldovei la combaterea dezinformării.
„Ce puteți face dumneavoastră? Este să ne ajutați să combatem dezinformarea. Să informăm mai bine tinerii, cetățenii, ce înseamnă Uniunea Europeană și de ce este important ca Republica Moldova să ajungă stat membru al UE, pentru că din păcate este foarte multă dezinformare. Să luăm exemplul Găgăuziei, Găgăuzia a beneficiat și continuă să beneficieze de proiecte importante susținute de partenerii noștri de dezvoltare, de Guvernul Statelor Unite ale Americii, de Uniunea Europeană, de Marea Britanie, din partea la foarte mulți parteneri, țări democratice care vor ca Republica Moldova să reușească. Spune cineva mulțumesc pentru aceste ajutoare? Inclusiv conducătorii Găgăuziei uită să spună mulțumesc pentru aceste lucruri, care sunt foarte importante pentru cetățenii țării, pentru cetățenii din Găgăuzia”, a comunicat șefa statului.
„De ce uită? E bună întrebarea”, a continuat Maia Sandu.
„Această dezinformare sau această lipsă de informare obiectivă conduce la o manipulare a cetățenilor. Cetățenii de aici nu știu cu adevărat cine îi ajută să aibă apă potabilă la robinet, cine investește în proiecte de canalizare, cine a reparat drumurile. Am venit pe un drum foarte bun, de la Chișinău până aici la Comrat și mă bucur pentru că asta înseamnă că oamenii de aici, din Găgăuzia, pot să călătorească mai ușor. Sunt multe, multe, lucruri care se întâmplă, dar nu se comunică corect despre aceste lucruri. Iată voi tinerii care sunteți interesați să trăiți într-o țară dezvoltată, într-o țară unde există armonie puteți fi o forță foarte importantă în combaterea dezinformării”, a adăugat Maia Sandu.
Șefa statului a fost întrebată, în cadrul forumului, cum crede ce părere are tineretul din Găgăuzia față de președintă.
„Nu știu ce crede tot tineretul. Există niște sondaje de opinie în baza cărora putem să judecăm. Există niște discuții pe care le-am avut, de exemplu am fost la Universitatea de la Comrat și am avut o discuție foarte bună acolo. Am avut o discuție cu niște tineri cu care am plantat copaci în primăvară. Unii dintre ei mi-au spus că sunt foarte suprinși să mă cunoască pentru că din ce au auzit ei la televizor, lucrurile stau altfel sau cel puțin la televizor aici în Găgăuzia despre mine se vorbește altfel și au fost suprinși să mă cunoască altfel”, a menționat șefa statului.
Maia Sandu a adăugat că știe că „nu este o opinie bună despre conducerea țării, în general, aici în Găgăuzia”.
„Nu toți, dar ca să vorbim despre majorități. Cred că într-o anumită măsură aceasta este și o problemă de dezinformare pentru că există o campanie serioasă de dezinformare aici. Pe de altă parte e și problema că noi comunicăm prea puțin, în special cu tinerii și asta este o bilă neagră pentru noi”, a conchis Maia Sandu.
UPDATE: Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah susține că șefa statului „este informată foarte rău”. „Aici, situația este absolut diferită din punctul meu de vedere. (…) Oamenii se uită normal la valorile europene, oamenii apreciază principiile care sunt în Europa. Când nouă ni se spune că suntem împotriva la aceasta, stați puțin dar cine ne-a întrebat? Dimpotrivă, eu ca bașcan al Găgăuziei mereu vorbesc despre aceasta”, a spus Vlah, jurnaliștilor din regiune.
De menționat că începând cu 30 iunie și timp de trei zile, la Comrat se desfășoară un forum dedicat tinerilor. La eveniment participă mai mulți ambasadori, dar și bașcanul Irina Vlah.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!