Maia Sandu pleacă în SUA. O organizație i-a pregătit o listă cu subiecte pe care să le discute la ONU
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu pleacă în SUA. O organizație i-a pregătit o listă cu subiecte pe care să le discute la ONU

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va întreprinde, în perioada 18-20 septembrie, o vizită de lucru la New York, SUA. Șefa statului va participa la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale ONU. Cu această ocazie, reprezentanții Asociației Promo-LEX i-au cerut președintei să vorbească, în discursul său, despre încălcărilor drepturilor omului în regiunea transnistreană. Totodată, Promo-LEX a făcut apel la Maia Sandu să solicite ajutorul și implicarea comunității internaționale în vederea îmbunătățirii situației din stânga Nistrului.

„Asociația Promo-LEX consideră această vizită de lucru o bună oportunitate pentru a informa comunitatea internațională despre problemele grave de drepturile omului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, și de a solicita ajutor și implicare în îmbunătățirea situației din acest teritoriu. (…) Se așteaptă ca vizita Doamnei Maia Sandu să fie nu doar un moment de reprezentare diplomatică, ci și unul de sensibilizare și mobilizare a comunității internaționale în sprijinul Republicii Moldova și al drepturilor cetățenilor săi”, se arată în apelul Promo-LEX.

De menționat că, potrivit Președinției, Maia Sandu va participa în perioada 18-20 septembrie la dezbaterile din cadrul Adunării Generale a ONU, la invitația secretarului general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres. Programul vizitei va mai include, printre altele, participarea la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. În marja participării la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale, Președinta va avea o serie de întrevederi bilaterale.

În vizita sa în SUA, șefa statutului va fi însoțită de șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu. Ministerul de Externe anunță în acest context că, în cadrul reuniunii, care promovează o diplomație multilaterală eficientă, delegația națională va discuta despre impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra regiunii, contribuția țării noastre la stabilitatea regională și agenda de reforme în drumul nostru ireversibil spre Uniunea Europeană.

La rândul său, ministrul de Externe va avea, în perioada 18 – 22 septembrie, un șir de întrevederi bilaterale cu miniștri de externe și înalți oficiali din America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu și Asia. MAEIE anunță că prezența la New York a ministrului Nicu Popescu va oferi oportunitatea dialogului cu reprezentanții organizațiilor evreiești pentru a reafirma, și cu acest prilej, angajamentul privind combaterea antisemitismului precum și promovarea cunoașterii și consolidarea educației în domeniul Holocaustului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: