„Mă uit cu încredere la dumneavoastră”. Maia Sandu, către lucrătorii din administrația publică locală
Full Article 4 minutes read

„Mă uit cu încredere la dumneavoastră”. Maia Sandu, către lucrătorii din administrația publică locală

Pe 28 ianuarie, la complexul Chișinău Arena, a avut loc un eveniment festiv dedicat Zilei profesionale a autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală. Președinta Maia Sandu a spus că primarii și aleșii locali se pomenesc zi de zi în diferite roluri și știe „cât de grea poate fi această muncă”. Potrivit șefei statului, contribuția aleșilor locali la referendumul din această toamnă este crucială. „Mă uit cu încredere la dumneavoastră pentru că știu că vă pasă de oamenii din localitățile dumneavoastră”, a menționat Sandu. Iar premierul Dorin Recean a declarat că autoritățile Republicii Moldova au „un obiectiv strategic și el se numește Uniunea Europeană”.

Președinta Maia Sandu a spus că „primarii și aleșii locali se pomenesc zi de zi în diferite roluri – de salvatori, de judecători, medic, economist sau psiholog, jurist sau contabil” și știe „cât de grea poate fi această muncă”.

E o meserie care cere creativitate, cere răbdare, cere soluții în afara tiparelor și cel mai mult cere dragoste de oameni. Atunci când am fost aleasă președintă am promis că voi sprijini independența autorităților publice locale și voi sprijini dezvoltarea comunităților. Și m-am ținut de cuvânt. Programul național „Satul european”, lansat în anul 2022, a finanțat până acum aproape 900 de proiecte în peste jumătate din localitățile din Republica Moldova. (…) S-au angajat bani de aproape 2 miliarde de lei. (…) Guvernul a anunțat deja înscrierea pentru următoarea rundă de proiecte pentru anul 2024 și îi îndemn pe toți primarii și aleșii locali să participe la concurs”, a comunicat Sandu.

Președinta a mai declarat că aleșii locali înțeleg cel mai bine oportunitățile pe care le va deschide aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Dumneavoastră, care realizați proiecte cu ajutorul financiar al partenerilor noștri de dezvoltare, care ați vizitat localități în Uniunea Europeană și ați discutat cu primari de acolo, înțelegeți cel mai bine oportunitățile pe care le va deschide aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Dumneavoastră înțelegeți cel mai bine că pentru ca localitățile noastre să nu se mai golească de oameni, aceștia să nu mai plece în țări străine, trebuie să aducem Europa la noi acasă cât mai curând”, a adăugat șefa statului.

Maia Sandu s-a referit și la referendumul național privind integrarea în Uniunea Europeană, solicitat de ea în decembrie 2023.

Contribuția dumneavoastră la referendumul din această toamnă, când oamenii vor face o alegere importantă nu doar pentru viața lor dar și pentru viața copiiilor și nepoților lor – pentru soarta țării, este crucială. (…) Mă uit cu încredere la dumneavoastră pentru că știu că vă pasă de oamenii din localitățile dumneavoastră, știu că vă pasă de oamenii din țara noastră”, a conchis președinta.

Premierul Dorin Recean a spus că autoritățile Republicii Moldova au „un obiectiv strategic și el se numește Uniunea Europeană”.

Noi avem deja 541 de proiecte implementate la nivel de sate, la nivel de orășele, la nivel de comune. Asta înseamnă apă, canalizare, locuri de joacă, grădinițe, școli, locuri de agrement. Aceasta este totul făcut pentru ca cetățenii noștri să se simtă acasă confortabil, așa cum noi vedem că se întâmplă lucrurile în țările membre al Uniunii Europene”, a comunicat Recean.

Potrivit reprezentanților Guvernului, aproape 2000 de oameni – primari, președinți de raioane, viceprimari, vicepreședinți de consilii, secretari de consilii – au fost prezenți la evenimentul festiv dedicat Zilei profesionale a autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: