Mastercard și Moldova Agroindbank implementează primul proiect din Moldova de plăți fără numerar în transportul public

Deja în primul trimestru al anului 2021 în transportul public din Chișinău va fi posibilă achitarea fără numerar. Această opțiune face parte din proiectul pilot, care va fi lansat în cadrul Memorandumului de colaborare semnat între Mastercard și Primăria Municipiului Chișinău.

Mastercard și Moldova Agroindbank au lansat un proiect complex de efectuare a plăților fără numerar în transportul public din Chișinău. Lansarea primei soluții din Moldova pentru acceptarea plăților fără numerar pentru călătoriile în troleibuzele și autobuzele orășenești va deveni un proiect pilot în cadrul Memorandumului de colaborare strategică, care a fost semnat între Mastercard și Primăria Chișinău.

Deja în primul trimestru al anului 2021, până la patru cele mai solicitate rute de transport public urban vor fi echipate cu validatoare mobile și staționare pentru acceptarea plăților fără numerar. Astfel, locuitorii și oaspeții capitalei vor putea achita călătoria cu cardul de plată al oricărei bănci sau cu un dispozitiv dotat cu tehnologia NFC. Moldova Agroindbank este banca-acquirer a proiectului.

„Mastercard are o experiență vastă în implementarea proiectelor smart city și suntem un partener de încredere pentru mai mult de 100 de orașe din întreaga lume, introducând plăți fără numerar acolo unde viteza, confortul și siguranța sunt deosebit de importante. În ultimii ani, împreună cu băncile partenere, am implementat în Chișinău o serie de proiecte de infrastructură importante, inclusiv plățile fără numerar pentru parcare, plățile fără contact în distribuitoarele automate și alte inițiative”, a declarat Irina Untila, directorul oficiului Mastercard din Moldova. „Și astăzi, împreună cu Moldova Agroindbank, suntem încântați să anunțăm lansarea unui proiect deosebit de semnificativ și așteptat, datorită căruia, pentru prima dată în Moldova, va fi posibilă achitarea călătoriei în transport cu un card bancar. Apariția plăților fără numerar în transport este foarte importantă. Conform cercetărilor noastre, 40% dintre moldoveni ar dori să achite călătoriile cu cardul. Suntem siguri că locuitorii și oaspeții orașului vor aprecia posibilitățile de plăți fără numerar în transport, ceea ce oferă un nou nivel de confort și siguranță”.

Taxatorii de pe rutele care participă la proiectul pilot vor primi validatoare mobile. Acestea vor face posibilă achitarea călătoriilor cu cardul cu bandă magnetică sau cip, paypass sau dispozitiv NFC. După efectuarea plății, taxatorul va emite o chitanță, în care se va indica tariful, data și ora. În transport vor fi instalate și validatoare staționare, care acceptă plata pentru călătorii cu carduri fără contact și dispozitive dotate cu tehnologia NFC.

„Moldova Agroindbank acordă o atenție deosebită dezvoltării infrastructurii de plăți și implementării soluțiilor tehnologice care simplifică mult procesul de decontare și fac viața utilizatorilor mai confortabilă. Prin urmare, suntem foarte încântați să anunțăm că astăzi Moldova Agroindbank, în parteneriat cu Mastercard, lansează implementarea primei soluții smart city din Moldova pentru acceptarea plăților fără numerar în transportul public urban. Peste câteva luni, locuitorii din Chișinău vor putea aprecia toate avantajele plăților fără numerar nu numai în unitățile de comerț, ci și în transport, unde viteza și siguranța sunt deosebit de importante”, a subliniat Aliona Stratan, Prim-Vicepreședinte al Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank.

***

Mastercard este o companie tehnologică globală din industria plăților. Misiunea noastră este să dezvoltăm și să fortificăm o economie digitală, care oferă priorități tuturor și oriunde, prin intermediul tranzacțiilor sigure, simple și accesibile bazate pe tehnologie. Folosind date și rețele sigure, parteneriatele și energiile noastre, oferim soluții și inovații care să ajute oamenii, instituțiile financiare, guvernele și afacerilor să-și realizeze cel mai mare potențial. Cultura noastră și tot ceea ce facem în interiorul companiei și în afara ei, sunt determinate în funcție de coeficientul de decență (decency quotient, DQ). Gestionăm afaceri în peste 210 țări și teritorii și creăm o lume durabilă care oferă oportunități neprețuite pentru toată lumea. www.mastercard.com

 

Moldova Agroindbank este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanţei bancare, cu peste 1/3 cotă de piaţă la indicatori, precum credite, depozite, active şi profit. MAIB este cel mai mare acceptant de carduri pe toate domeniile de business: POS terminale, ATM, comerţ electronic, terminale de autoservire. Banca oferă clienţilor săi cele mai variate şi inovative soluţii de acceptare a plăţilor prin intermediul cardurilor bancare. Prin reţeaua sa vastă, MAIB deserveşte aproximativ un milion de clienţi, persoane fizice, IMM-uri şi clienţi corporativi. În anul 2020, MAIB a fost desemnată Cea mai Bună Bancă din Moldova de experţii concursurilor organizate de prestigioasele publicaţii The Banker, Finance Central Europe şi de Global Finance, precum şi deţinătoarea trofeului ”Best Digital Bank Moldova”, conform clasamentului Global Banking and Finance Review.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Ina Coșeru, după ce a fost exclusă de pe lista PAS pentru alegerile din toamnă: „Nu am știut. A fost decizia partidului”

Ina Coșeru, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană din actualul Parlament, susține că nu a fost anunțată în prealabil despre excluderea sa de pe lista electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile din 28 septembrie. Potrivit acesteia, decizia a fost luată de formațiunea politică, pe care o sprijină încă din prima campanie electorală, de acum nouă ani.

„Nu, nu am știut. (…) Nu la inițiativa mea. A fost decizia partidului. Acum cred că liderii de partid trebuie să fie întrebați din ce cauză a fost luată această decizie”, a declarat Coșeru pentru NewsMaker.

Întrebată dacă, în ciuda excluderii, va continua să susțină PAS în campania electorală, Ina Coșeru a răspuns: „Eu am lucrat pentru această echipă timp de 9 ani, din 2016, din prima campanie. Da, sper să rămânem o echipă și să lucrăm în continuare împreună”.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că formațiunea politică nu comentează excluderea Inei Coșeru de pe lista electorală.

Amintim că PAS a prezentat, pe 20 iulie, lista electorală cu care va candida la parlamentare. Primii pe listă figurează liderul formațiunii politice, președintele Parlamentului Igor Grosu. Acesta este urmat de premierul Dorin Recean și de vicepreședinta PAS și a actualului Legislativ, Doina Gherman.

Pe lista PAS se regăsesc, de asemenea, 36 de deputați din actualul parlament, inclusiv: Radu Marian, Lilian Carp, Vasile Grădinaru, Eugeniu Sinchevici și Liliana Nicolaescu-Onofrei. Lista completă poate fi consultată AICI.

În schimb, 25 din cei 63 de deputați ai PAS, aleși în urma scrutinului parlamentar din 2021, nu mai figurează pe lista formațiunii pentru alegerile din 28 septembrie. Printre numele cunoscute care lipsesc din noua componență prezentată de PAS se regăsesc Oazu Nantoi, Ana Racu, Boris Marcoci, Petru Frunze, Marcela Nistor, Vasile Șoimaru, Iulia Dascălu și Ina Coșeru. Lista completă poate fi consultată AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
screenshot

Ministra Agriculturii, prima reacție după ce a fost inclusă pe lista PAS la parlamentare: „Este o onoare” (VIDEO)

Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a spus că este „o onoare” faptul că a fost inclusă în lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile din toamnă. Aceasta a menționat că intenționează să participe în campania electorală pentru scrutin, care va începe pe 29 august, și că pe durata acesteia se va suspenda din funcție. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 21 iulie.

Ludmila Catlabuga a declarat că propunerea de a candida la alegerile parlamentare pe lista PAS a venit din partea formațiunii.

Este o onoare pentru mine să fac parte din această echipă. Cu siguranță 28 septembrie este pentru noi o zi crucială. (…) Vreau să las un mesaj comun și echipei mele, dar și tuturor cetățenilor. Probabil acum este etapa și momentul când trebuie să ne unim forțele, să lăsăm toate supărările, dar și să putem trece peste această perioadă, ca să putem menține acea direcție pe care am luat-o. Pentru că este unica direcție bună pentru Republica Moldova – integrarea în Uniunea Europeană”, a spus ea.

Ministra a declarat că pe perioada campaniei electorale se va suspenda din funcție. „Voi merge în teritoriu să discut cu lumea”, a adăugat aceasta.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Concurenții formațiunii includ mai mulți actuali miniștri: Dan Perciun, Victoria Belousov, Ludmila Catlabuga, Vladimir Bolea, Mihai Popșoi și Sergiu Lazarencu.

În aceiași zi, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

„Un act de nesimțire”: Ministrul Culturii critică concertul lui Usatîi cu artiști ruși, desfășurat lângă vagoanele deportării

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a criticat organizarea de către politicianul Renato Usatîi a concertului cu participarea unor artiști ruși, desfășurat recent în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit lui Prodan, evenimentul, desfășurat în apropierea expoziției „Trenul durerii” – dedicată deportărilor staliniste din Basarabia – reprezintă un „act de nesimțire”.

„Aceste evenimente țin de divertisment, și nicidecum de cultură. Cel puțin nu țin deloc de cultura R. Moldova, de aceea nu intră în sfera de responsabilitate a Ministerului Culturii. Totuși, este un act de nesimțire să organizezi concerte cu artiști invitați din Federația Rusă lângă vagoanele care au menirea să fortifice, să educe cetățenii, în vederea memoriei deportărilor care s-au produs. Dar, totodată, părerea mea personală este că în Piața Marii Adunări Naționale trebuie să aibă loc evenimente legate de sărbătorile naționale, de importanță națională, și nicidecum de divertisment. PMAN este o piață în care seriozitatea și abordarea națională trebuie să fie pe măsură”, a declarat Sergiu Prodan.

Întrebat de ce Ministerul Culturii nu a intervenit pentru a împiedica accesul artiștilor ruși, Prodan a explicat că instituția pe care o conduce nu are competențe legale în acest sens.

„Responsabilitatea autorităților locale pentru activitățile care au loc în PMAN este scrisă prin lege. Ministerul Culturii nu tocmai are la dispoziție instrumente care să blocheze intrarea în R. Moldova a unor oameni de cultură. Nu văd cum ar putea interveni Ministerul Culturii pentru a bloca accesul unor artiști la evenimente de divertisment”, a precizat ministrul.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat pe 16 iulie concertul. Acesta a menționat că show-ul, care a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia, drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

La primul concert al Festivalului Absolvenților 2025, care a avut loc pe 2 iulie, la fel au evoluat artiști ruși. Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Prezența lor în țara noastră a atras un val de critici, inclusiv din partea organizației Stop Russian Aggression, care solicitase în ajunul show-ului ca artiștilor să le fie interzisă intrarea.

gov.md

Guvernul, răspuns Rusiei după reținerea unui moldovean, suspectat că ar fi transmis informații secrete: „Nu ne impresionează”

Autoritățile de la Chișinău califică reținerea unui cetățean moldovean, anunțată pe 21 iulie de Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), drept o tentativă de a genera tensiuni și de a crea „senzație în spațiul public din Rusia”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că informațiile prezentate de partea rusă nu au fost deocamdată confirmate oficial, inclusiv din cauza accesului limitat al serviciilor consulare moldovenești în Federația Rusă. Totuși, cazul urmează să fie analizat de instituțiile abilitate din Republica Moldova, a asigurat el.

„În ultima perioadă, atestăm o activizare din partea instituțiilor de specialitate din Federația Rusă de a ținti cetățeni ai Republicii Moldova. (…) Cu alte cuvinte, Federația Rusă face ceea ce noi am avertizat că vor face – acțiuni de destabilizare în raport cu Republica Moldova, cu oamenii noștri, pe care îi învinuiesc de acțiuni ilicite, prezentând tot felul de așa-zise dovezi, imagini video și comunicate publicate pe site-urile instituțiilor oficiale care de fapt fie conțin o informație incompletă, fie care nu poate fi verificată din surse independente”, a declarat Daniel Vodă.

Vodă susține că, în pofida obstacolelor, autoritățile de la Chișinău vor examina „îndeaproape” cazul celei mai recente rețineri anunțate de FSB-ul rus. El a reiterat că, în situații de risc, cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Federației Ruse pot apela la Ambasada Moldovei pentru a beneficia de sprijin consular.

„Toate aceste provocări le considerăm nimic altceva decât o tentativă de a ancora în trecut și de a face senzație în spațiul public din Rusia, care necesită acest lucru. Pe noi nu ne impresionează în niciun fel. Dar grija noastră sunt oamenii cu care vrem să ținem și să avem legătura, iar acest lucru să nu fie îngrădit”, a mai declarat Vodă.

Guvernul precizează că nu va da curs acestor „provocări” și își reafirmă angajamentul pentru menținerea păcii, liniștii și bunăstării cetățenilor din Republica Moldova.

Precizăm că FSB-ul rus a anunțat, pe 21 iulie, că un bărbat originar din Republica Moldova a fost reținut în orașul Riazan din Rusia. Acesta este acuzat de „spionaj” în favoarea Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR).

La sfârșitul lunii iunie, FSB a anunțat, la fel, că a reținut încă doi bărbați, care ar fi cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia sunt acuzați că ar fi „agenți” ai Serviciului de Informație și Securitate, care aveau drept scop îndeplinirea unor misiuni „împotriva securității Federației Ruse”.

Atunci, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a emis o alertă de călătorie pentru Federația Rusă. Mai mult, diplomația de la Chișinău a calificat acuzațiile drept „nefondate și speculative”. Potrivit MAE, comportamentul față de moldoveni reflectă o politică sistematică a autorităților ruse, iar astfel de cazuri au mai fost semnalate în trecut.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
screenshot

Un moldovean a fost reținut în Rusia. FSB susține că ar fi spionat în favoare Ucrainei

Un bărbat originar din Republica Moldova a fost reținut în orașul Riazan, Federația Rusă. Acesta este acuzat de „spionaj” în favoarea Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR). Informațiile au fost raportate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) într-un comunicat din 21 iulie.

Potrivit FSB, în 2024, moldoveanul ar fi inițiat și menținut contact, prin aplicația de mesagerie Telegram, cu un reprezentant al GUR. „Acționând la indicațiile coordonatorului său, a colectat și a transmis informații către serviciul de informații ucrainean cu privire la una dintre unitățile Forțelor Armate ale Federației Ruse și la o întreprindere din complexul militar-industrial aflată pe teritoriul regiunii Riazan”, a menționat instituția.

FSB susține că, în schimb, GUR i-a promis bărbatului, conform solicitării acestuia, sprijin pentru a părăsi în siguranță Rusia către Franța. Potrivit FSB, scopul bărbatului era ca, ulterior, să se înroleze într-o „formațiune armată ucraineană, interzisă pe teritoriul Federației Ruse”, care participă la acțiuni de luptă alături de militarii ucraineni împotriva trupelor invadatoare ruse în Ucraina.

Pe numele bărbatului a fost deschis un dosar penal pentru „trădare de patrie sub formă de spionaj”. Instanța a decis plasarea acestuia în arest preventiv.

NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, FSB a reținut încă doi bărbați, care ar fi cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia sunt acuzați că ar fi „agenți” ai Serviciului de Informație și Securitate, care aveau drept scop îndeplinirea unor misiuni „împotriva securității Federației Ruse”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: