Michel nu va mai participa la alegerile europarlamentare: „Nu vreau ca decizia să fie folosită pentru a diviza Consiliul European”
Full Article 3 minutes read

Michel nu va mai participa la alegerile europarlamentare: „Nu vreau ca decizia să fie folosită pentru a diviza Consiliul European”

Președintele Consiliului European Charles Michel a luat hotărârea de a nu mai candida la alegerile pentru Parlamentului European. Oficialul a declarat că decizia se datorează atacurilor personale cu care s-a confruntat de când și-a anunțat intenția de a participa la scrutin și, de asemenea, pentru a se asigura că aceasta nu este folosită pentru a diviza Consiliul European. Precizăm că, în cazul în care ar fi fost ales eurodeputat, Michel plănuia să-și depună mandatul de președinte al Consiliului European înainte ca acesta să se încheie de drept. 

Într-o postare pe Facebook, Charles Michel a menționat că decizia sa de a participa la alegerile pentru Parlamentul European a atras o atenție intensă din partea presei, speculații și „reacții puternice în afara Consiliului European”.

„Nu vreau ca această decizie să ne distragă atenția de la misiunea noastră sau să submineze această instituție și proiectul nostru european. Și nici nu vreau să fie folosită în vreun fel pentru a diviza Consiliul European, care cred că ar trebui să lucreze neobosit pentru unitatea europeană. Salut orice critică politică și argumente legitime. (…) Dar atacurile personale prevalează din ce în ce mai mult asupra argumentelor factuale. Cred că denaturează discursul democratic obiectiv. La nivel personal, mă face să reflectez asupra semnificației și impactului angajamentelor mele electorale, cărora le-am dedicat 30 de ani din viață, nu doar pentru mine, ci și pentru cei dragi mie”, a spus Michel.

În context, Michel a adăugat că, din aceste motive, a decis să nu candideze la algerile europarlamentare și să își ducă mandatul de președinte al Consiliului European până la capăt.

***

La începutul lunii ianuarie, Charles Michel și-a anunțat intenția de a candida la alegerile pentru Parlamentul European, care se vor desfășura între 6 și 9 iunie. Din cauza faptului că cele două funcții nu pot fi cumulate, în cazul în care ar fi fost ales europarlamentar, Michel plănuia să-și depună mandatul de președinte al Consiliului European, care se va încheia în noiembrie, în iulie. Politico a scris că decizia lui Michel pune o presiune suplimentară asupra liderilor europeni, deoarece aceștia ar fi trebuit să ajungă la un acord asupra succesorului său într-un interval de timp mai scurt decât de obicei. În caz contrar, această funcție ar fi revenit temporar premierului maghiar Viktor Orban, care se opune ajutorului militar acordat Ucrainei, deoarece Ungaria va deține președinția Consiliului European din iulie până în decembrie 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: