Ministrul român al Sănătății îndeamnă cetățenii de până în 40 de ani să ridice pastilele de iod: „Lucrurile se tensionează în Ucraina”
Full Article 3 minutes read

Ministrul român al Sănătății îndeamnă cetățenii de până în 40 de ani să ridice pastilele de iod: „Lucrurile se tensionează în Ucraina”

Ministrul român al Sănătății, Alexandru Rafila, îndeamnă românii de până în 40 de ani să meargă la medicii de familie cât mai repede, pentru a primi prescripția pentru iodură de potasiu. Potrivit oficialului român, pastilele se găsesc în 2500 de farmacii din România, scrie Observatorul.ro

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat luni Rafila, conform Mediafax.

Întrebat despre cerere, Rafila a răspuns că e „mai mare, mai mică. Nu știu să vă spun, dar acum probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească”.

Ministrul Sănătății afirma, în urmă cu câteva luni, că autoritățile nu vor distribui pastilele cu iodură de potasiu către populație înainte de realizarea unei campanii de informare.

„E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuție până nu ne convingem că toată lumea știe despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme”, declara, în aprilie, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a explicat, atunci, că pastilele nu sunt recomandate celor peste 40 de ani, decât „cu excepția cazurilor excepționale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”.

Alexandru Rafila a precizat că tratamentul se administrează în maximum opt ore de la anunțul autorităților şi nu în termen mai mare de 24 de ore. El a mai spus că pastilele se păstrează în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade şi nu se lasă la îndemâna copiilor. De asemenea, dacă nu e folosit, nu se aruncă laolaltă cu deșeurile menajere, ci trebuie duse la farmacie pentru neutralizare.

Amintim că Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc vineri de lovituri în apropierea unui reactor nuclear de la centrala Zaporojie din sudul Ucrainei, unde o linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanșând oprirea unuia dintre reactoarele centralei.

Compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că în urma atacului militar al forțelor rusești asupra zonei din apropierea centralei de la Zaporojie, există „un risc serios” pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova s-a arătat îngrijorat cu privire la situația de la centrală nucleară din Zaporojie, bombardată pe 5 august. În context, Ministerul moldovean a cerut accesul experților internaționali din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, la centrală de la Zaporojie.

Activitățile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie au fost dur criticate și de UE. Potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell, acțiunile Rusiei reprezintă „o violare gravă şi iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară şi un nou exemplu de nerespectare de către Rusia a normelor internaționale”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: