Mitropolia Moldovei îndeamnă preoții și credincioșii să utilizeze cu „cumpătare” presa și rețelele de socializare, după scandalurile în care a fost implicată
Full Article 3 minutes read

Mitropolia Moldovei îndeamnă preoții și credincioșii să utilizeze cu „cumpătare” presa și rețelele de socializare, după scandalurile în care a fost implicată

Mitropolia Moldovei a venit pe 15 noiembrie cu un apel către popor și cler, în contextul „provocărilor” cu care se confruntă biserica – între care exodul parohilor la Mitropolia Basarabiei. Consiliul Eparhiei Chișinăului, în frunte cu mitropolitul Vladimir, au îndemnat preoții și credincioșii „să dea dovadă de discernământ” și să utilizeze „cu cumpătare” rețelele de socializare, dar și alte surse de informare, după scandalurile în care a fost implicată Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM).

În apelul lansat, Mitropolia Moldovei acuză Mitropolia Basarabiei că ar îndemna credincioșii și preoții să părăsească BOM. Mitropolia a îndemnat clerul și poporul la unitate și pace întru „evitarea alunecării în tot felul de dezbinări, schisme și conflicte, alimentate politic”.

„Fraților clerici, să chibzuim profund şi fără grabă! Această practică neîntemeiată şi defectuoasă de a părăsi samavolnic jurisdicția eclezială şi de a adera la alte entități religioase, fără carte canonică din partea ierarhului, va fi sancționată în strictă conformitate cu Dreptul Canonic – caterisire. Acest canon funcționează în toate Bisericile Ortodoxe canonice din lume”, se mai arată în apelul lansat de Consiliul Eparhiei Chișinăului.

Amintim că, recent, un grup de preoți din Chișinău, în frunte cu parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală, Pavel Borșevschi, i-au cerut Mitropolitului Vladimir să înceapă procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Ei afirmă că sunt nemulțumiți de Patriarhul Moscovei Kirill, care ar fi devenit, potrivit lor, „un angajat politic” care sprijină războiul Rusiei în Ucraina.

În reacție, mitropolitul Vladimir a convocat o ședință cu toți protopopii din Chișinău pentru joi, 16 noiembrie, pentru a discuta „problemele cu care se confruntă biserica”.

Astfel, după ședința din 16 noiembrie, episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a declarat că Biserica Ortodoxă din Republica Moldova își păstrează statutul actual. Detalii – AICI. În reacție, Pavel Borșevschi a declarat că în ședința de astăzi, convocată de mitropolitul Vladimir, protopopii din Eparhia de Chișinău au votat, cu unanimitate de voturi, „pentru unitatea” Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM). „Subiectul aderării la Patriarhia Română rămâne unul deschis”, a menționat el. Detalii – AICI.

De menționat în acest context că, potrivit secretarului Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50 de biserici din Moldova au aderat la Mitropolia Basarabiei. „Tendința este una în creștere”, a precizat el pentru Radio Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: