Mitropolia Moldovei se distanțează de preotul acuzat de pedofilie: Instituția nu poate fi confundată cu o persoană
Full Article 3 minutes read

Mitropolia Moldovei se distanțează de preotul acuzat de pedofilie: Instituția nu poate fi confundată cu o persoană

Mitropolia Moldovei regretă cazul preotului din Glodeni, acuzat că ar fi abuzat sexual un copil de 12 ani din localitatea în care slujea. Totuși, reprezentanții Mitropoliei îndeamnă credincioșii „să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent”.

Direcția mitropolitană menţionează că a luat act de reținerea preotului „şi de natura juridico-penală a faptelor puse în sarcina acestuia, fapte de o mare gravitate, care au menirea de a tulbura pe oricine, sub toate aspectele”.

„Cazul, fiind de natură penală, ţine de competenţa organelor abilitate ale Statului, iar Mitropolia, neputându-se substitui acestora, aşteaptă finalizarea procesului. După ce va fi emisă o hotărâre de necontestat în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun”, a comunicat Mitropolia.

Totodată se menționează că „nicio instituţie nu poate fi confundată cu o persoană”.

„Regretăm sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate. Nicio instituţie, însă, nu poate fi confundată cu o persoană”, au spus reprezentanții Mitropoliei.

Se mai declară că „mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcţioneze, indiferent de persoana în cauză”.

Prin urmare, credincioșii sunt îndemnați „să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent”.

Menționăm, cazul a avut loc duminică, 24 iulie, într-o localitate din raionul Glodeni. Preotul a fost acuzat de tentativă de viol a unui copil în vârstă de 12 ani. Incidentul s-ar fi petrecut la domiciliul suspectului, după ce, în cursul zilei, victima, împreună cu duhovnicul, au participat la o petrecere cu mai mulți săteni, unde cel din urmă ar fi consumat băuturi alcoolice. Din fericire, minorul a reușit să scape, iar cazul a fost raportat la poliție.

Preotul, în vârstă de 38 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore. Potrivit oamenilor legii, minorul beneficiază, în aceste momente, de consiliere psihologică, în cadrul unui centru specializat.

Pe 28 iulie curent, instanța a dispus izolarea preotului la penitenciarul nr. 11 din Bălți. Astfel, acesta își va petrece următoarele 30 de zile după gratii.

La fel, egumenul a fost oprit în a sluji. Un decret în acest sens a fost semnat, pe 26 iulie, de arhiepiscopul de Bălți și Fălești Marchel. Potrivit decretului, cazul va fi studiat de Judecata Eparhială, care va lua o decizie definitivă în cazul egumenului David.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: