Mitropolitul Bisericii ruse din Estonia va fi expulzat. Tallinul l-a declarat amenințare la adresa securității
Full Article 2 minutes read

Mitropolitul Bisericii ruse din Estonia va fi expulzat. Tallinul l-a declarat amenințare la adresa securității

Autoritățile de la Tallin l-au recunoscut pe mitropolitul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe Ruse din Estonia, Evghenii, ca fiind o amenințare la adresa securității pentru retorică pro-Kremlin. În consecință, acesta urmează să fie expulzat din Estonia, scrie Важные истории.

Autoritățile estone au refuzat să prelungească permisul de ședere al mitropolitului Evghenii de Tallinn (Valerii Reșetnikov). Permisul de ședere al clericului expiră pe 6 februarie, iar după această dată el trebuie să părăsească țara.

Anterior, mitropolitul i-a chemat pe locuitorii țării să participe la un eveniment al ONG-ului pro-rus „Koos” (în trad. din estonă: „Împreună”) – „o rugăciune pentru pace” în centrul capitalei estone, Tallinn, în iarna anului 2023. Din acest motiv, conducerea Ministerului Afacerilor Interne l-a convocat pe cleric pentru o discuție.

Autoritățile au declarat că Reșetnikov nu și-a schimbat retorica pro-Kremlin în ciuda avertismentelor primite de la Ministerul de Interne și că, prin urmare, a fost recunoscut ca fiind o amenințare la adresa securității. Clericul locuia în Estonia în baza unui permis de ședere pe perioadă determinată, însă nu are rude în țară.

Această decizie nu afectează în niciun fel Biserica Ortodoxă Estoniană a Patriarhiei Moscovei sau credincioșii”, a precizat MAI-ul de la Tallin.

Valeri Reșetnikov s-a născut în Kazahstan, dar a crescut în orașul Kirov, Rusia. A condus Academia Teologică din Moscova din 1996 până în 2018. Ulterior, a fost ales primat al mitropoliei Bisericii Ortodoxe Ruse din Estonia.

***

Precizăm că, pe 16 ianuarie, Vladimir Putin a declarat că rușii sunt „pur și simplu aruncați peste cordon” în Țările Baltice. „Acestea sunt lucruri foarte grave care afectează în mod direct securitatea țării noastre”, a adăugat el.

Cu puțin timp înainte de declarația lui Putin, un pensionar militar rus, Boris Katkov, în vârstă de 82 de ani, a fost expulzat din Letonia. Acesta a fost șeful Asociației de Cooperare Letonă-Rusă, o organizație legată de partidul rus de guvernare „Edinaya Rossia”.

În prezent, aproximativ 85 000 de cetățeni ruși trăiesc în Estonia. Mulți dintre ei nu au putut renunța la pașapoartele rusești în favoarea unuia estonian, deoarece Ambasada Rusiei la Tallin a suspendat acceptarea unor astfel de cereri. Aproximativ 37 000 de ruși trăiesc în Letonia, iar în Lituania – 16 000.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: