„ML Energy-Group” marchează doi ani de succes cu o conferință focalizată pe viitorul pieței libere de energie electrică

Tematica conferinței: „GRUP DE ECHILIBRARE. BENEFICII, AVANTAJE, PROVOCĂRI”

În data de 1 august 2024, „ML Energy-Group”, un pionier în domeniul grupurilor de echilibrare al energiei regenerabile, va organiza o conferință de amploare pentru a sărbători doi ani de inovație și contribuție semnificativă la piața de energie electrică regenerabilă din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la Institutul Muncii, str. Zimbrului 10, Chișinău, începând cu orele 10:30. Conferința va reuni producători de energie regenerabilă, oficiali guvernamentali și experți din domeniu pentru a discuta despre evoluțiile recente și viitorul pieței libere de energie electrică regenerabilă.

 

Conferința va începe cu o sesiune de înregistrare și cafea de bun venit, urmată de cuvântul de deschidere al unui reprezentant senior al ML Energy-Group. Pe parcursul evenimentului, participanții vor avea ocazia să asculte prezentări de la reprezentanți ai Ministerului Energiei, Operatorul de Sistem, precum și să participe la discuții deschise și studii de caz despre succesul grupului de echilibrare al „ML Energy Group”.

 

Un moment special al evenimentului va fi prezentarea „ML Energy-Group” despre progresul și inovațiile realizate în cei doi ani de activitate. Această prezentare va oferi o imagine detaliată asupra provocărilor și oportunităților întâmpinate de companie în participarea la dezvoltarea pieței libere de energie electrică regenerabilă.

Conferința se va încheia cu o sesiune de networking, oferind participanților ocazia de a discuta și de a-și împărtăși experiențele într-un cadru informal.

„ML Energy-Group” continuă să fie un lider în domeniul energiei regenerabile, angajându-se să creeze condiții favorabile pentru producătorii autohtoni de energie regenerabilă. Cu acest eveniment, compania își propune să încurajeze dezvoltarea unei piețe de energie electrică liberă și competitivă.

Pentru a participa la acest eveniment de excepție, vă rugăm să vă înregistrați contactând persoana responsabilă:

Contact:
Nicolae Cojocaru
[email protected]
+(373) 68 226 631

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

ТАСС

De la organizație teroristă la putere legitimă: Rusia – prima țară care a recunoscut oficial regimul taliban din Afganistan

În Rusia a fost recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului — o entitate statală condusă de mișcarea „Taliban”, scrie The Moscow Times cu referire la Ministerul rus al Afacerilor Externe. Potrivit instituției, adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Andrei Rudenko, a primit copiile scrisorilor de acreditare de la noul ambasador afgan la Moscova, Gul Hasan.

Ambasadorul rus la Kabul, Dmitri Jirnov, a spus că decizia de recunoaștere a fost luată de președintele rus Vladimir Putin, la propunerea ministrului de Externe, Serghei Lavrov.

Confirmarea simbolică a recunoașterii a fost arborarea noului steag al Afganistanului deasupra ambasadei de la Moscova. Potrivit TASS, este vorba despre un drapel alb, cu textul șahadei — mărturisirea islamică de credință într-un singur Dumnezeu. După preluarea puterii în 2021, „Talibanul” a interzis fostul drapel național, compus din dungi negre, roșii și verzi, înlocuindu-l cu acest simbol religios.

În declarația sa, Ministerul rus al Afacerilor Externe a subliniat perspectivele extinderii cooperării comercial-economice cu Kabulul, acordând o atenție deosebită proiectelor din domeniile energiei, transportului, agriculturii și infrastructurii. De asemenea, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să ofere sprijin în domeniul securității și în lupta împotriva terorismului și a criminalității legate de droguri. A fost menționată separat și intenția de a aprofunda legăturile în educație, sport, cultură și domeniul umanitar.

The Moscow Times menționează că Rusia a devenit, astfel, prima țară din lume care a recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului, deși mișcarea „Taliban” era considerată până de curând organizație teroristă în Federația Rusă. În decembrie 2024, Duma de Stat a adoptat o lege care permite excluderea „Talibanului” din lista respectivă, iar pe 17 aprilie 2025, Curtea Supremă a Federației Ruse a anulat oficial interdicția privind activitatea acestei mișcări în țară.

***

După preluarea puterii în Afganistan, în 2021, mișcarea „Taliban” a format propriul guvern, instaurând un regim criticat pentru represiunile sistematice. Regimul a acordat o atenție restrângerii drepturilor femeilor: au fost introduse interdicții privind educația și libertatea de mișcare, au fost reintroduse pedepsele corporale și creat un departament special pentru „păstrarea valorilor jihadului”. Potrivit sursei, deși din 2003 „Talibanul” a fost recunoscut în Rusia ca organizație teroristă, cooperarea dintre Moscova și această mișcare s-a intensificat după începutul războiului din Ucraina. Chiar și înainte de recunoașterea oficială, reprezentanți ai conducerii talibane participau în mod regulat la evenimente alături de oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin. Iar ministrul de Externe, Serghei Lavrov, i-a numit pe reprezentanții „Talibanului” drept „oameni raționali”.

Trump, după discuția cu Putin: „Nu am obținut niciun progres”. Ucraina, atacată masiv la scurt timp

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că nu a obținut niciun progres în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina, în urma unei noi convorbiri telefonice cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. La scurt timp după această a șasea discuție oficială dintre cei doi, de la începutul anului, Ucraina a fost ținta celor mai intense atacuri aeriene din acest an.

„A fost o discuție destul de lungă. Am vorbit despre multe subiecte, inclusiv despre Iran și, bineînțeles, despre războiul din Ucraina. Nu sunt mulțumit… Nu am obținut niciun progres în discuția de azi cu el”, le-a spus Trump jurnaliștilor pe baza aeriană „Andrews” din Washington, potrivit The Moscow Times.

La doar câteva ore după această declarație, Forțele Armate Ruse au atacat Ucraina cu 39 de drone și 11 rachete, inclusiv de tip „Kinzhal” și „Iskander”. Dintre cele 550 de ținte, forțele ucrainene au reușit să doboare 478, însă Kievul a fost puternic lovit.

Potrivit primarului capitalei Ucrainei, nouă rachete și peste 60 de drone au vizat opt zone din oraș. În urma atacului, cel puțin 23 de persoane au fost rănite, 14 dintre ele fiind spitalizate. Bilanțul ar putea crește, precizează autoritățile ucrainene.

Comentând pentru prima dată informațiile privind suspendarea livrărilor de arme către Ucraina, Trump a ținut să asigure că Washingtonul continuă să sprijine Kievul. „Lucrăm cu ei și încercăm să îi ajutăm”, a declarat el, dar a avertizat că SUA trebuie să-și reechilibreze propriile stocuri de armament. „Biden a secătuit complet țara noastră. Acum trebuie să ne asigurăm că avem destule arme și pentru noi”, mai scrie The Moscow Times.

Cea mai recentă convorbire între Trump și Putin, cea de-a șasea de la revenirea republicanului la Casa Albă, a avut loc pe 3 iulie. Potrivit consilierului rus Iuri Ușakov, discuția a durat aproape o oră. Trump a pledat pentru încetarea rapidă a ostilităților, în timp ce Putin a reafirmat că Rusia va continua să urmărească „eliminarea cauzelor profunde ale războiului din Ucraina”.

Convorbirea a avut loc pe fondul unei pauze temporare în livrările de armament american către Ucraina, cauzată de o revizuire a stocurilor de către Pentagon. Deși Departamentul de Stat a subliniat că pauza este parțială, unele surse din Ucraina citate de The Economist susțin că blocajul afectează toate tipurile de asistență militară. La Kiev, măsura a fost percepută ca o presiune politică a administrației americane.

Potrivit Financial Times, Donald Trump urmează să discute pe 4 iulie cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la ajutorul militar pe care SUA este dispusă să-l acorde Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

screen/unica.md

VIDEO Mașină răsturnată pe șoseaua Balcani, direcția Grătiești: un copil – transportat la spital

Un copil a ajuns la spital, după ce mașina în care se afla a derapat pe acostament și s-a răsturnat. Accidentul a avut loc în seara zilei de 3 iulie, pe șoseaua Balcani, în direcția comunei Grătiești.

Pentru NewsMaker, ofițera de presă a Direcției de Poliție Chișinău, Cristina Talpă, a declarat că accidentul a avut loc în seara zilei de 3 iulie, în jurul orei 21:05, pe șoseaua Balcani, în direcția comunei Grătiești.

Potrivit informațiilor preliminare, o femeie de 26 de ani, aflată la volanul unui automobil Skoda, a pierdut controlul volanului. Mașina a derapat pe acostament și s-a răsturnat.

„În urma impactului, copilul ce se afla în calitate de pasager, a fost transportat la spital pentru investigații medicale”, a comunicat ofițera de presă.

În continuare, poliția urmează să stabilească toate circumstanțele accidentului.

zvon.md

Fără vot final pe PACCO în actualul Parlament? Deputat PAS: „Nu am primit avizul Comisiei de la Veneția”

Proiectul de lege care prevede lichidarea Procuraturii Anticorupție și a PCCOCS și crearea Procuraturii Anticorupție și pentru Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va fi votat în lectură finală de următorul Parlament. Cel puțin asta a declarat deputatul PAS, Andrian Cheptonar. Întrebat dacă proiectele pot trece dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a precizat că „acestea trec dintr-o legislatură în alta”. Amintim că proiectul a fost prezentat pe 13 februarie, iar pe 19 februarie Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție și, în adresarea sa, a criticat proiectul, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție”.

La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul a declarat că săptămâna viitoare, pe 10 iulie, „ar trebui să fie ultima ședință” a actualului Parlament. Întrebat despre soarta proiectului PACCO și dacă se va reuși să fie votat, în lectură finală, parlamentarul a spus: „Acest proiect va fi votat în legislatura următoare deja, pentru că a fost expediat Comisiei de la Veneția, încă nu s-a întrunit Comisia, nu am primit avizul, respectiv nu am dorit să mergem…”.

La precizarea prezentatoarei TV, dacă proiectele trec dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a spus: „Da, trec dintr-o legislatură în alta. Există procese în care sunt extrase, adică sunt retrase din proces legislativ, dar ele rămân”.

Amintim că proiectul de lege care prevede crearea PACCO a fost votat în prima lectură de 61 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 20 februarie 2025. Opoziția parlamentară s-a opus votului, dar și Olesea Stamate – atunci deputată PAS – a votat împotriva proiectului.

***

Pe 20 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate – convocat în ședință de președinta Maia Sandu – a recomandat să fie consolidată „arhitectura instituțională a organelor responsabile de combatere a corupției” și să fie fortificat „cadrul legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și cea electorală”.

Pe 29 ianuarie, în urma recomandărilor CSS, Ministerul Justiției a venit cu mai multe propuneri. Una drintre acestea a fost ca Procuratura Anticorupție și PCCOCS să fuzioneze. Instituția a precizat că propunerile vor transmise Parlamentului, care va decide „opțiunea de urmat”.

Pe 13 februarie, deputatul PAS Igor Chiriac a prezentat un proiect de lege care prevedea lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi instituții – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Inițiativa legislativă, care a fost înregistrată în Parlament, avea 29 de autori. Printre semnatarii documentului nu se regăseau trei deputați PAS din Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunități.

Tot pe 13 februarie, Procuratura Generală și-a expus punctul de vedere asupra proiectului de lege, menționând că, în urma unei analize preliminare, au fost indentificate „riscuri pe termen scurt, mediu și lung”. Procuratura declara sunt necesare consultări publice „ample” și „opinia instituțiilor europene competente”.

Pe 19 februarie, Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție. În adresarea sa, Dragalin a criticat proiectul de lege, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție” și o amenințare gravă la adresa luptei împotriva corupției la nivel înalt.

facebook.com / Renato Usatii

NM Espresso: Revenirea lui Popescu, paza și sentința pentru bașcana Găgăuziei, reacția PAS la concertul lui Usatîi

Revenirea lui Popescu

Fostul ministru de Externe al Moldovei, Nicu Popescu, revine oficial în politică. El a anunțat că va candida la alegerile parlamentare pe listele partidului de guvernământ PAS. «Vrem să apărăm fiecare pas făcut și să ne grăbim pe drumul spre Europa. Drumul este deschis. Europa ne așteaptă. Totul depinde de noi», a spus Popescu într-un video publicat pe rețelele sociale.

După plecarea din minister, Popescu s-a apropiat de politică o singură dată. În 2024, înainte de referendumul privind integrarea europeană a Moldovei, a devenit unul dintre liderii inițiativei «Cetățeni pentru Europa», din care făceau parte și alți activiști neafiliați politic.


Sentința bașcanei Găgăuziei

Procesul colegei de partid a lui Ilan Șor, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost suspendat pentru o lună. Sentința definitivă, atât pentru ea, cât și pentru secretara Partidului Șor, Svetlana Popan, va fi pronunțată pe 5 august la ora 12.00. Ambele sunt acuzate de complicitate la finanțarea ilegală a partidului. Ele nu își recunosc vina. Pentru Guțul, procurorul a cerut 9 ani de închisoare.

La ultima ședință, care a avut loc în ajun, Guțul s-a plâns că, în timpul nopții, «trei sau patru bărbați în civil» stăteau de pază lângă apartamentul ei. Când s-a constatat că era vorba de polițiști, bașcana a acuzat autoritățile de presiuni asupra opoziției. Poliția a explicat că este permisă supravegherea prealabilă a persoanelor aflate în arest la domiciliu, fără notificarea lor, pentru a verifica respectarea măsurii preventive.

Ședința de judecată a fost tensionată. În fața clădirii instanței, pe tot parcursul audierilor, a avut loc un protest al susținătorilor lui Guțul și Șor. În sală, a avut loc un schimb de replici între judecător și avocatul bașcanei, Sergiu Moraru.


Dodon, pro Guțul și Belarus

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a comentat și el cazul Evgheniei Guțul. «În calitate de al cincilea președinte al Moldovei», el a condamnat procesul de judecată și l-a numit răfuială politică din partea Președintei Maia Sandu împotriva opoziției. Într-o postare pe rețelele sociale, Dodon s-a arătat revoltat mai ales de faptul că ancheta o vizează pe o mamă cu doi copii mici.

Totodată, Dodon i s-a adresat președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, felicitându-l cu ocazia Zilei Independenței Belarusului. Socialistul a declarat că este convins că în viitorul apropiat va fi reluată și întărită cooperarea în domenii de interes reciproc pentru țările și popoarele noastre.


Epopeea rap

Deși în acest an Moldova nu a participat la Eurovision, compensează în plan politic. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a corelat videoclipul rap al Irinei Vlah cu vizita ei în Rusia. El a declarat că este un scenariu tipic: o vizită la Sankt Petersburg, apoi o întâlnire cu partidul Edinaia Rossia. Este parte din același scenariu, o tentativă de escaladare. Totuși, el a remarcat un fapt pozitiv — Vlah învață limba română, chiar dacă rimele sunt slabe.

În spațiul public se discută activ și despre concertul organizat la Chișinău de Renato Usatîi pentru absolvenți, care a avut loc fără intervenția autorităților. Au cântat rapperii ruși Basta și Macan, dar și Usatîi. Acesta a interpretat în română piesa trupei rusești BI-2, «Colonelului nu-i scrie nimeni». Asta trebuie de văzut.

Prezența artiștilor ruși în timpul campaniei electorale a stârnit reacții. Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că, aparent, autoritățile nu au avut suficiente motive pentru a le interzice accesul în țară, dar a adăugat că este regretabil că organizatorul i-a invitat.


Noua lege a medicamentelor

Organizația Inițiativa Pozitivă, care sprijină persoanele cu HIV și ajută la reabilitarea foștilor dependenți de droguri și deținuți, s-a pronunțat împotriva noii Legi a medicamentelor. Ei au cerut Președintei Maia Sandu să nu o promulge, considerând că legea apără interesele companiilor farmaceutice și nu pe cele ale pacienților. Organizația se teme că noua legislație va duce la consolidarea monopolurilor și la creșterea prețurilor.


Pe scurt


Agenda zilei, 4 iulie

  • 15:00 — Ședință a Comisiei Electorale Centrale;
  • 17:05 — La reședința de stat încep să sosească participanții internaționali la summitul Moldova-UE;
  • 18:00 — Se deschide oficial summitul Moldova-UE;
  • 19:00 — Conferință de presă comună susținută de Maia Sandu, Ursula von der Leyen și Antonio Costa.
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: