Moldova accelerează dezvoltarea eco-industrială

Chișinău / Ungheni, mai 2025 – Republica Moldova adoptă conceptul de Parcuri Eco-Industriale (EIP) ca soluție viabilă pentru o economie circulară și durabilă. Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) – un partener puternic al statelor membre – este susținută de Guvernul Elveției, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, al autorităților, experților și sectorului privat, pentru a integra principiile economiei circulare în politicile industriale ale țării.

Pentru a pune în practică această viziune, UNIDO a lansat acțiuni pentru consolidarea capacităților naționale și promovarea economiei circulare în industrie. Între septembrie 2024 și decembrie 2025, în cadrul Programului Global pentru Parcuri Eco-Industriale (GEIPP), UNIDO implementează proiectul „EIP Light Touch Activities” în cinci țări, inclusiv în Republica Moldova. Până în prezent, în cadrul proiectului au fost organizate sesiuni de instruire pentru autorități și actori din sectorul industrial, iar recent, pe 8 mai, la Digital Park din Chișinău, a avut loc o instruire dedicată economiei circulare, cu aproximativ 70 de participanți din diverse sectoare.

Chișinău: Actorii industriali învață să gândească circular

Evenimentul s-a concentrat pe aplicarea practică a principiilor economiei circulare în industrie: reducerea deșeurilor, reutilizarea apei, optimizarea resurselor și dezvoltarea afacerilor durabile. Evenimentul a început cu un mesaj de salut din partea reprezentantului Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ion Răuleț, șef adjunct al Direcției politici de atragere a investițiilor și dezvoltare industrială. Ulterior, participanții au fost salutați de reprezentantul Biroului de Cooperare Elvețian, Andrei Stratulat, coordonator național pentru Programul Dezvoltare Economică și Ocuparea Forței de Muncă; de reprezentantul Ministerului Mediului, Daniel Tentiuc, consultant principal în cadrul departamentului de Politici privind Economia Circulară și Instrumente Economice, și de reprezentanții UNIDO. Evenimentul a fost moderat de Vadim Iațchevici, coordonator național al proiectului și expert național EIP al UNIDO.

„Economia circulară nu este doar prietenoasă cu mediul, ci și profitabilă. Colaborarea între companii în cadrul parcurilor eco-industriale crează valoare și reduce costurile”, a declarat Dick van Beers, expert internațional EIP al UNIDO.

Branko Dunjic a atras atenția asupra limitelor modelului economic liniar și a încurajat tranziția urgentă către modele durabile: „Economia liniară nu mai este viabilă. Circularitatea oferă atât reziliență, cât și valoare adăugată”, a spus expertul UNIDO.

Pranita Rimal, manager de proiect al UNIDO, a prezentat cadrul internațional de politici publice pentru economia circulară și a oferit exemple de politici aplicate cu succes.

Daniel Tentiuc, consultant principal al Ministerului Mediului, a prezentat politicile, reglementările și stimulentele naționale pentru implementarea economiei circulare în Republica Moldova.

Reprezentanta Academiei de Studii Economice din Moldova, dr. în economie, Corina Gribincea, a vorbit despre economia circulară ca o nouă agendă de competitivitate pentru parcurile industriale.

În cadrul evenimentului, participanții din diverse sectoare au fost implicați în exerciții practice de grup. În urma prezentării despre simbioza industrială și eficiența resurselor și producția mai curată, participanții au colaborat pentru a identifica oportunități de simbioză industrială între producători din diferite sectoare și fiecare grup a prezentat rezultatele. La fel, după prezentarea cadrului internațional de politici publice, participanții s-au concentrat pe identificarea stimulentelor de politici relevante pentru Moldova și au împărtășit rezultatele discuțiilor.

La finalul evenimentului, participanții au discutat despre stimulentele necesare și următorii pași pentru implementarea economiei circulare în Moldova. Discuțiile facilitate de UNIDO au fost susținute de reprezentanții Asociației de Reciclare; Asociației E-circular; Zonelor Economice Libere „Ungheni-Business”, „Expo-Business-Chișinău”, „Vulcănești” și „Portul Internațional Liber Giurgiulești”; parcului industrial „Răut” din Bălți; proiectului PNUD „Tranziția Verde”; Universității Tehnice a Moldovei; Asociației regionale „Caroma-Nord”; „Terafix” SRL și alți reprezentanți ai sectorului privat.

Instruirea în domeniul economiei circulare a oferit persoanelor și organizațiilor cunoștințele și instrumentele necesare pentru a reduce deșeurile, a îmbunătăți eficiența resurselor și a inova modele de afaceri durabile. Aceasta aduce beneficii de mediu măsurabile, cum ar fi reducerea emisiilor și a utilizării materialelor, promovând totodată avantaje economice precum economii de costuri, noi oportunități de piață și competitivitate crescută. La nivel instituțional, instruirea consolidează capacitatea actorilor publici și privați de a se alinia politicilor de economie circulară și de a colabora între sectoare. În cele din urmă, instruirea accelerează tranziția către sisteme mai reziliente, incluzive și durabile, esențiale în contextul aderării la UE.

Ungheni: De la concept la acțiune eco-industrială

Anterior, pe 6 și 7 mai, UNIDO a organizat un atelier de lucru pentru a oferi suport tehnic privind planificarea și zonarea teritoriului, elaborarea planului general și extinderea spectrului serviciilor cu valoare adăugată. Beneficiarul a fost Zona Economică Liberă (ZEL) „Ungheni-Business” – una dintre cele cinci locații pilot evaluate în cadrul proiectului „EIP Light Touch”.

„Scopul nostru este să oferim suport tehnic pentru implementarea conceptului de parc eco-industrial în cadrul ZEL „Ungheni-Business”, unde companiile pot utiliza eficient resursele și pot colabora pentru a reduce impactul asupra mediului, iar ZEL să devină și mai atractivă pentru investitori”, a spus Vadim Iațchevici, expert național EIP al UNIDO și coordonator de proiect.

Vocea industriei: Teorie versus practică

Până în prezent, proiectul „EIP Light Touch” implementat de UNIDO cu sprijinul Guvernului Elveției a pus bazele unui cadru solid pentru implementarea conceptului de Parc Eco-Industrial prin:

  • Analiza preliminară a cadrului de politici și reglementări legate de Parcurile Eco-Industriale și cartografierea părților interesate;
  • Instruirea actorilor cheie și sensibilizarea publicului;
  • Oferirea de suport tehnic pentru cinci zone industriale din țară, prin evaluarea nivelului de conformitate cu conceptul internațional pentru parcuri eco-industriale, și
  • Acordarea de suport tehnic detaliat pentru ZEL „Ungheni-Business” prin dezvoltarea planului conceptual pentru subzona greenfield Soroca și inițierea unor teme precum elaborarea planului general și a serviciilor cu valoare adăugată.

Aceste etape sunt esențiale pentru construirea unui cadru instituțional și tehnic solid care să permită extinderea acestor practici la nivel național. Reprezentanții zonelor economice libere, în special ZEL „Ungheni-Business” și ZEL „Expo-Business-Chișinău”, au salutat inițiativa, subliniind beneficiile practice deja resimțite.

„Datorită proiectului, am beneficiat de informații valoroase privind planificarea și zonarea teritoriului, elaborarea planului general și extinderea spectrului serviciilor cu valoare adăugată. Parteneriatele între companii reduc costurile și creează valoare adăugată”, a declarat Natalia Iepuraș, administrator al ZEL „Ungheni-Business”.

Mihail Tonu, vice-administrator al ZEL „Expo-Business-Chișinău”, a subliniat importanța implicării factorilor de decizie în asigurarea transformării zonelor economice libere în parcuri eco-industriale, care să funcționeze în condiții de politici fiscale favorabile investițiilor verzi.

Svetlana Știrbu, reprezentanta ZEL „Portul Internațional Liber Giurgiulești”, a menționat importanța instruirilor organizate de UNIDO și a propus noi teme de instruire, axate pe deșeurile din industria petrolieră.

În acest sens, Daniel Tentiuc, reprezentant al Ministerului Mediului, a subliniat dimensiunea strategică a proiectului: „Parcurile Eco-Industriale sunt un răspuns practic la provocările actuale. Ne propunem să dezvoltăm în continuare economia circulară în politicile naționale, să oferim stimulente concrete pentru industria verde și suntem deschiși colaborării.”

Vrei să vezi cum a decurs totul?
Urmărește videoclipul de la evenimentele UNIDO din Ungheni și Chișinău.

Beneficiile introducerii conceptului de Parc Eco-Industrial (EIP) în zonele industriale din Moldova:

  • Creșterea eficienței resurselor: Prin introducerea unor instrumente și practici pentru optimizarea utilizării resurselor (energie, apă, materii prime), zonele industriale pot reduce costurile și deșeurile, contribuind la o economie circulară.
  • Promovarea sinergiilor industriale: Conceptul EIP încurajează colaborarea între companiile din zonele industriale, facilitând schimbul de materiale, energie sau servicii secundare, ceea ce duce la economii și reducerea impactului asupra mediului.
  • Acces la cunoștințe și bune practici: Managerii și autoritățile beneficiază de instruiri, ateliere și schimburi de experiență la nivel internațional, adaptate contextului local, care accelerează adoptarea standardelor moderne de management.
  • Creșterea atractivității pentru investiții: Zonele industriale care adoptă abordări eco-industriale devin mai atractive pentru investitorii responsabili, care doresc să minimizeze riscul de mediu și să sprijine dezvoltarea durabilă.
  • Crearea de locuri de muncă: Prin implementarea soluțiilor inovatoare și a serviciilor cu valoare adăugată, conceptul EIP sprijină apariția de noi oportunități de angajare în sectoarele industriale.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

NM Espresso: Bașcana Găgăuziei riscă 9 ani de închisoare, Gușan salvează Tiraspolul din propriul buzunar, moldovenii din Rusia așteaptă alegerile

Evghenia Guțul riscă detenție pe 9 ani

Principala știre a zilei de ieri a fost ședința de judecată în dosarul bașcanei Găgăuziei, aliată a lui Ilan Șor — Evghenia Guțul. Procurorii au cerut pentru ea o pedeapsă de 9 ani de închisoare. Reamintim că Guțul este acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a fostului Partid «Șor». Ea nu-și recunoaște vinovăția și susține că a devenit un «exemplu pentru opoziție», ca «să nu îndrăznească să se opună autorităților actuale».

Procesul s-a desfășurat pe fundalul unui protest organizat de susținătorii lui Guțul și Șor. Următoarea ședință este programată pentru 3 iulie, la ora 9:00, la Judecătoria sectorului Buiucani. Dacă se va pronunța sentința, NewsMaker va transmite în direct din sala de judecată — abonați-vă la canalul nostru de YouTube ca să nu ratați cele mai importante evenimente.


Conducerea «Sheriff» salvează Tiraspolul

În regiunea transnistreană continuă criza economică provocată de problemele legate de livrarea gazelor. De această dată, cel mai influent om de afaceri din regiune — coproprietarul celui mai mare holding local, «Sheriff», Victor Gușan, încearcă să o «salveze». Tot el este și protectorul partidului de guvernământ din regiune — «Obnovlenie».

Televiziunea locală a anunțat că Gușan a «donat» aproape 2 milioane de euro orașului Tiraspol, pentru a susține municipalitatea pr timp de criză. Primăria Tiraspolului a promis că banii vor fi cheltuiți «pentru nevoile administrative». Nu este clar, deocamdată, cât timp va putea Gușan susține regiunea din banii săi personali.


TRM în Găgăuzia

După anularea inițiativei controversate de a crea un canal public de televiziune în limba rusă, compania publică Teleradio-Moldova a început o serie de inițiative regionale. La 1 iulie a fost lansat un post de radio pentru locuitorii din Găgăuzia — Radio Moldova Comrat.

Postul va emite în limbile găgăuză și rusă.


Voturi dubioase din Rusia?

Cetățenii moldoveni care trăiesc în Rusia conduc și în acest an în topul înregistrărilor prealabile pentru participarea la alegerile din toamnă, a anunțat Comisia Electorală Centrală. Pe site-ul CEC au fost deja depuse peste 1678 de cereri, iar numărul este în continuă creștere. Spre comparație, în SUA — țară aflată pe locul doi — au fost înregistrate doar 89 de cereri.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a declarat pentru NewsMaker că fiecare cerere este verificată individual, în special în cazurile în care există suspiciuni privind veridicitatea adresei de e-mail furnizate. Potrivit lui, astfel de cazuri au fost identificate și la alegerile prezidențiale din 2024.


Socialiștii, împotriva UE

Reprezentanții și susținătorii Partidului Socialiștilor (PSRM) au organizat pe 1 iulie un protest în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe din centrul Chișinăului. Ei susțin că instituția ar participa la falsificarea alegerilor și «servește interesele» partidului de guvernământ PAS. De asemenea, socialiștii s-au pronunțat împotriva desfășurării summitului UE—Moldova, calificându-l drept o «ingerință în politica internă». MAE nu a comentat, deocamdată, aceste acuzații. Protestul a fost scurt și a durat doar 40 de minute.


Moartea unui copil, fără suspecți?

În cazul unei tragedii produse în Chișinău, justiția avansează greu. Acum aproape un an, într-un scuar de pe strada Sarmizegetusa, din sectorul Botanica, o fetiță de 11 ani a murit electrocutată. În tot acest răstimp, ancheta nu a identificat niciun suspect sau învinuit, iar iluminatul stradal din scuar nu a fost reparat de la producerea tragediei. NM a decis să refacă cronologia evenimentelor pentru a înțelege detaliile incidentului și mersul anchetei.


Proiect special NewsMaker despre migrație

De ani de zile, Moldova trăiește cu speranța integrării europene. Anul trecut, această speranță a început să capete contur. Pe lângă creștere economică, aderarea la UE ar putea să genereze și un nou val masiv de emigrare? În noul proiect special «Moldova părăsită», jurnalistul NewsMaker, Alexandr Nugmanov, a analizat mai multe valuri de emigrare ale cetățenilor moldoveni și a încercat, împreună cu experții, să răspundă la întrebarea: va urma cel mai mare val de plecări, dacă Moldova va intra în Uniunea Europeană? (Spoiler — puțin probabil).


Pe scurt:

  • Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlach, a recitat rap anti-guvernamental (trebuie văzut)
  • Moldova a stabilit un nou record la energie regenerabilă: pe 29 iunie, peste 48% din toată energia electrică consumată a fost produsă de centrale solare, eoliene și hidrocentrale
  • Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, va purta negocieri cu transportatorii înaintea protestelor anunțate de aceștia
  • Concertele trupelor «Basta» și «Ruki Vverh», organizate de Renato Usatîi la Chișinău, ar putea fi anulate

Agenda zilei, 2 iulie:

  • 10:00 — Guvernul Republicii Moldova se va întruni în ședință ordinară
  • 15:00 — La Biblioteca Națională a Moldovei va fi prezentată cartea istoricului Dorin Cimpoeșu despre partidul de guvernământ PAS: «PAS: Guvernarea integrării europene 2021–2025: o istorie politică»
screenshot

Ministrul german de Externe, la Chișinău: „Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru UE”

Ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, care se află într-o vizită la Chișinău, și-a afirmat sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Acesta a declarat că crede în viitorul european al Republicii Moldova și că țara noastră ar fi „o adevărată îmbogățire” pentru Uniunea Europeană. Oficialul a spus că Germania va continua să susțină Republica Moldova în parcursul său europeană, dacă cetățenii săi vor decide să continue să meargă pe această cale, făcând aluzie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în fața Catedralei Nașterii Domnului.

Astăzi am venit în Republica Moldova pentru că, la fel ca și mulți în Europa, cred în viitorul european al Moldovei. Uniunea Europeană și-a deschis larg ușile și porțile pentru toate țările care împărtășesc valorile noastre, care doresc să vină alături de noi, care vor să devină membre ale acestei comunități puternice. Ale comunității în care sunt trăite valorile libertății de exprimare, ale drepturilor omului, ale statului de drept și ale democrației parlamentare. Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru Uniunea Europeană. Este o țară interesantă din punct de vedere economic, ceea ce în mod cert înseamnă un viitor bun pentru Uniunea Europeană”, a declarat Johann Wadephul.

Șeful diplomației germane a mai menționat că UE reunește state cu culturi, religii și sisteme politice diferite, iar Republica Moldova la fel își poate găsi locul în cadrul blocului comunitar.

Doresc să subliniez acest lucru cât se poate de clar, pentru că din partea Rusiei există în mod repetat încercări de a răspândi informații false despre Uniunea Europeană. În Uniunea Europeană, fiecare țară își poate păstra identitatea, obiceiurile și tradițiile. Diferite religii pot fi liber practicate. De aceea mă întâlnesc acum cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase, pentru a înțelege și a cunoaște care este situația în această țară. Pentru că în fiecare țară din Europa lucrurile stau puțin diferit și așa poate fi, așa este permis și așa trebuie să fie”, a adăugat el.

Totodată, ministrul Johann Wadephul a declarat că vrea să continue politica predecesoarei sale Annalena Baerbock cu privire la sprijinirea Republicii Moldova. El a menționat că țara intenționează să ofere și în continuare susținere inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței.

În acest moment au loc pregătiri tehnice, iar atunci când va fi momentul potrivit și când va fi necesar, vom invita cu siguranță la o nouă conferință (a Platformei de Sprijin – n. r.). Dar știu, de asemenea, că aici urmează alegeri (alegeri parlamentare din 28 septembrie – n. r.), iar alegătorii sunt suverani în toate țările guvernate democratic și ei decid cum merg lucrurile mai departe. Și de aceea cred că este corect să arătăm respect față de decizia electorală aici în Moldova și să așteptăm să vedem cum vor decide oamenii”, a spus Johan Wadephul.

El a subliniat că Germania va sprijin și de acum încolo Republica Moldova în parcursul său european, dacă cetățenii vor decide să meargă și mai departe pe această cale. „Sper din tot sufletul că oamenii din această țară vor decide să urmeze în continuare calea europeană”, a adăugat el.

Amintim că ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, întreprinde pe 1 iulie o scurtă vizită la Chișinău. Înainte de declarațiile de presă, oficialul a fost la Catedrala Nașterii Domnului. Pe agendă mai figurează discuții cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase și o cină cu președinta Maia Sandu.

Johan Wadephul a ajuns în Republica Moldova imediat după o vizită de solidaritate la Odesa, Ucraina.

NewsMaker

Criza economică din regiunea transnistreană: Victor Gușan a donat €1,8 mln Primăriei Tiraspol

Cel mai mare om de afaceri din regiunea transnistreană, proprietarul holding-ului Sheriff, Victor Gușan, a transferat din contul său personal 35 de milioane de „ruble transnistrene” (aproape 1,8 milioane de euro) către primăria orașului Tiraspolului, în calitate de „ajutor caritabil”. Informația a fost raportată pe 1 iulie de postul local de televiziune TSV, care a mai menționat că, din cauza crizei energetice, orașul se confruntă cu dificultăți financiare serioase.

Televiziunea, citând primarul Tiraspolului, Ilona Turiaeva, a transmis că „banii vor fi folosiți în primul rând pentru rezolvarea problemelor gospodărești”.

Amintim că, anterior, autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au recunoscut că situația economică este critică și nu au exclus un „colaps financiar și social” în regiune. Problema rămâne aceeași — volumele insuficente de gaz, care a dus la o scădere bruscă a producției și a bugetului local. NewsMaker a relatat ce se știe despre criza din regiune și care sunt prognozele pentru viitor (detalii – aici).

***

Potrivit Rise.md, Victor Gușan este cofondator al Sheriff SRL, firmă din Tiraspol care a devenit o companie-pilon în imperiul de afaceri denumit convențional holdingul Sheriff – un grup de companii active pe mai toate segmentele economiei locale (de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă) și care achită zeci de milioane de dolari anual la bugetul regiunii transnistrene. Conform sursei, pe lângă dezvoltarea imperiului Sheriff pe teritoriul din stânga Nistrului, Gușan a mai fondat companii și pe malul drept, dar și în Ucraina, în țări membre ale Uniunii Europene, precum și în jurisdicții off-shore. Pentru asta, Gușan și-a folosit actele de identitate eliberate de trei țări – Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă. 

Nouă angajați de la M1, inclusiv directoarea nou-numită, se plâng Parlamentului pe conducerea TRM. Reacția lui Țurcanu

Membri ai Consiliului de Programe al televiziunilor „Moldova 1” și „Moldova 2” din cadrul „Teleradio-Moldova” (TRM) susțin că șefia companiei le ignoră atribuțiile. Aceștia au cerut intervenția Parlamentului, menționând că la TRM au fost alocați 137.000 de lei „pentru un „concept” de emisiune aflată deja în grilă din luna martie a anului curent, fără o analiză a conținutului de către Consiliul de Programe și fără organizarea unui concurs de idei”. Directorul TRM, Vladimir Țurcanu, a calificat plângerea drept „o ciudățenie” și i-a acuzat pe membrii Consiliului de inacțiune. Ce ține de bani, Țurcanu a declarat că aceștia au fost alocați „în primul rând pentru pachetul grafic”, în urma unor negocieri directe, în cadrul procedurilor de achiziție. El a precizat că banii au fost alocați înainte ca emisiunea să intre în grilă.

Scrisoarea Consiliului de Programe

Pe 1 iulie, pe online a fost publicată o scrisoare semnată de Consiliul de Programe și adresată Comisiei parlamentare pentru mass-media și comunicații. 

În scrisoare, Consiliul de Programe a declarat că are ca sarcină să examineze proiectele de creație, prezentate în cadrul concursurilor atât de către colaboratorii companiei, cât și de autorii din exteriorul ei, desemnând învingătorul; să evalueze calitatea proiectelor-pilot de emisiuni și a programelor difuzate; să anunțe concursuri de proiecte noi, în conformitate cu necesitățile grilei, atât pentru colaboratorii televiziunii, cât și pentru producătorii autohtoni independenți. 

Consiliul s-a plâns că aceste atribuțiile sunt ignorate atât de directorul general al companiei TRM, cât și de Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare, precizând că avizul său nu este solicitat și nu este luat în considerare în procesul de aprobare și finanțare a proiectelor editoriale.

„Un exemplu recent este alocarea sumei de 137.000 MDL pentru un „concept” de emisiune aflată deja în grilă din luna martie a anului curent. Această decizie a fost luată fără o analiză a conținutului de către Consiliul de Programe, fără o justificare clară privind valoarea achitată și fără organizarea unui concurs de idei, fapt ce ridică suspiciuni de cheltuire iresponsabilă a fondurilor publice. Mai mult decât atât, nu ne-a fost oferită posibilitatea de a analiza oportunitatea și relevanța editorială a proiectului, așa cum prevede mandatul nostru”, se arată în scrisoarea Consiliului, care a solicitat să fie analizată această situație în cadrul Comisiei parlamentare și să intervină „pentru restabilirea cadrului legal și a rolului consultativ al Consiliului de Programe în procesul de aprobare a proiectelor de emisiuni”.

Telegram/Index
Telegram/Index

Scrisoarea a fost semnată de către nouă persoane, membri ai Consiliului de Programe, printre care: directoarea generală adjunctă (televiziune) Ecaterina Covali-Cheptanaru, conducătoarea artistică Diana Donică, vicedirectorul departamentului radioteleviziune Leonid Melnic, șeful de secție Victor Scodilo, directoarea Departamentului Moldova-2 Ludmila Vasilache, precum și șefa de subdiviziune în radioteleviziune Tatiana Vlas.

Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a primit scrisoarea Consiliului. Aceasta va fi redirecționată către Consiliului de Supraveghere şi Dezvoltare al TRM. Informațiile au fost comunicate pentru NewsMaker de către președinta Comisiei parlamentare, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Reacția directorului TRM

Directorul TRM, Vladimir Țurcanu, a declarat pentru NewsMaker că a văzut scrisoarea și a cerut să i se confirme autenticitatea acesteia. „Încă nu am primit nicio informație”, a menționat el.

„Referitor la conținut, ce pot să vă spun este că Consiliul de Programe este un consiliu consultativ și toate deciziile se află în dreptul directorului televiziunii, iar trimiterea pe care o fac semnatarii acestei scrisori la modul în care s-a gestionat o situație cu o emisiune este la îndemâna acestui Consiliu să se autosesizeze, să analizeze un program și să ia decizii cu privire la acest program. Deci, ce reclamă semnatarii că ar trebui să se facă, trebuie să facă ei înșiși, așa prevede regulamentul acestui Consiliu de programe. E o ciudățenie ce am văzut, nu există nimic temeinic în a se reclama public. (…) Acest consiliu are prerogativa de a analiza programe și în loc să le analizeze face o scrisoare prin care spune că nu le-a analizat. Directoarea, fiind președinta acestui consiliu de programe, putea în orice moment, în ultimele trei luni, să se autosesizeze, să analizeze programul și să dea un verdict. Așa cum are sarcina să facă cu toate emisiunile care sunt la televiziune. Practic ei își recunosc inacțiunea în privința unui program care a început să performeze”, a comunicat Țurcanu.

Potrivit directorului TRM, semnatarii „s-au apucat de o emisiune care performează – emisiunea „Pe față” realizată de Lucia Vieru”. Țurcanu a adăugat că emisiunea este văzută drept concurentă în raport cu producții realizate în cadrul companiei.

„Doar că noi în continuare vom promova tinerii și oamenii cu vederi moderne. (…) Așa că eu interpretez toate aceste încercări ca pe o rezistență care încă există la TRM dar care, nu am nicio îndoială, va fi depășită prin toate metodele pe care le avem la dispoziție”, a adăugat Țurcanu. „După cum ați văzut, în ultimul an, oamenii care au lucrat mulți ani la televiziune și s-au simțit foarte bine în timp ce în instituție a fost rău încearcă acum să împiedice toate aceste elemente de dezvoltare pentru instituția noastră, ceea ce nu este foarte plăcut pentru că ne-am dori să discutăm despre alte lucruri, profesionale”, a mai spus directorul TRM.

Întrebat pentru ce a fost alocată suma de 137.000 MDL, directorul TRM a declarat: „În primul rând pentru pachetul grafic și am avut, prin achiziții, negocieri directe. E o procedură absolut legală”. Țurcanu a precizat că suma a fost alocată înainte ca emisiunea să apară în grilă.

Un tată i-a salvat viața fiicei sale: Transplant de rinichi reușit la Spitalul Clinic Republican

O femeie de 37 de ani, diagnosticată cu insuficiență renală cronică, a primit o nouă șansă la viață după ce tatăl său i-a donat un rinichi. Intervenția chirurgicală a fost realizată cu succes de echipa de medici de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău.

Pacienta, Viorica Gojan, a început tratamentul prin hemodializă în noiembrie 2022, iar în 2024 a fost inclusă pe lista de așteptare pentru transplant.

Potrivit unui comunicat emis de instituția medicală, intervenția chirurgicală a presupus două etape complexe. Prelevarea rinichiului de la donatorul viu a durat aproximativ două ore, iar intervenția de transplant la primitor – circa trei ore.

În prezent, pacienta se simte bine și urmează perioada de recuperare. Atât pacienta, cât și tatăl-donator au fost externați și se recuperează acasă.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: